Volledig scherm
Marjolein Willemsen van BLICK is blij met de oplossing. Kinderen en ouders zullen veel verschillen merken. © Frank de Roo

Oplossing voor ruimtegebrek van basisscholen in Fascinatio

Basisschool De Ontmoeting krijgt een nieuw gebouw. Het is een oplossing voor het ruimtegebrek van de scholen in Fascinatio.

Het was de laatste tijd proppen geblazen op de basisscholen in de Capelse wijk Fascinatio. De Ontmoeting, De Wonderwind en De Vijfster zitten samen in een gebouw dat veel te klein is geworden. In cijfers: de scholen hebben voor komend schooljaar gezamenlijk 2.514 vierkante meter nodig. Maar ze moeten het doen met 1.754 vierkante meter waarvan 131 vierkante meter tijdelijk is.

De scholen zijn samen met de gemeente tot een oplossing gekomen. De Ontmoeting verhuist naar een ander gebouw. Dat wordt op dit moment gebouwd aan de Fascinatio Boulevard ter hoogte van de Priamsingel en de brug van de Parkshuttle. Het gebouw wordt een multifunctioneel centrum waar bijvoorbeeld ook plek is voor een kinderdagverblijf.

Ontwikkelen

Het is een opluchting voor de scholen. In het huidige gebouw zitten 460 leerlingen. Op de nieuwe locatie is ongeveer plek voor 150 tot 200 kinderen. ,,We zijn heel blij met deze oplossing. Dit geeft ons de kans om verder te ontwikkelen", zegt Eline Willems, directeur van De Ontmoeting.

,,Wij focussen ons op tweetalig onderwijs. Op de nieuwe plek kunnen we ons meer richten op ons internationale karakter. We zitten vlakbij Rotterdam en bij het Rivium, dus dat is ideaal."

De school moet het nu met vier lokalen doen, maar zal vanaf het nieuwe schooljaar na de zomer van 2018 in het nieuwe gebouw zitten. Daar komen zes of zelfs zeven lokalen in.

,,Dat is fijn, want het aantal leerlingen per klas is nu gewoon veel te hoog. We hebben 122 leerlingen dus dat betekent gemiddeld 29 kinderen per klas. Daar komt vanaf volgend jaar verandering in. Bovendien willen we ook een Engelstalige kinderopvang, waar we dan de ruimte voor hebben."

De gemeente laat weten het belangrijk te vinden dat deze oplossing er komt, omdat dat de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. De scholen en de gemeente financieren de verhuizing samen.

Risico

De schoolbesturen hebben een verzoek gedaan bij de gemeente om de structurele bijdrage van 40.000 euro te laten vervallen en in plaats daarvan eenmalig 400.000 euro bij te dragen. Onderwijsstichting PCPO, waar De Ontmoeting onder valt, neemt de exploitatie-risico's voor haar rekening zodat de gemeente geen risico loopt.

Marjolein Willemsen, bestuurder van onderwijsorganisatie BLICK waar De Wonderwind onder valt, is blij dat er een oplossing komt. ,,Er zitten nu veel te veel kinderen bij elkaar. Op deze manier komen alle drie de scholen er beter uit, want we krijgen alle drie meer ruimte. Het werkt nu belemmerend", zegt zij.

Niet alleen in de lokalen zal het merkbaar zijn, maar ook bij het spelen op het schoolplein en het sporten geeft het rust.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam