Volledig scherm
De gemiddelde kwijtgescholden schuld bedraagt 6400 euro. © ANP

Opluchting voor 3000 Rotterdammers: gemeente scheldt oude bijstandsschuld kwijt

Bijna drieduizend Rotterdammers met een schuld bij de gemeente kunnen opgelucht ademhalen. De gemeente stopt met het terugvorderen van in totaal zo’n 19 miljoen euro aan onterecht ontvangen bijstandsgelden. 

Het besluit is het gevolg van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, een rechtbank voor hoger beroep in het bestuursrecht. Die oordeelde afgelopen mei dat bijstandsschulden na vijf jaar kunnen verjaren. Aanleiding was een bezwaar van een zwart bijklussende Rotterdammer met een uitkering,  die 35.000 euro moest terugbetalen. Wie onterecht een uitkering kreeg, maar daar door de gemeente niet op is gewezen, hoeft dat geld na 5 jaar niet opeens op tafel te leggen, luidde de uitspraak.

Afgelopen mei vreesde de gemeente nog 22,2 miljoen euro kwijt te zijn. Maar na een onderzoek onder 372 fraudevorderingen is besloten een bedrag van 19 miljoen euro af te boeken. ,,Gezien de hoge kosten van de diepgaande een-op-een onderzoeken en het feit dat het overgrote deel van deze vorderingen als oninbaar kan worden beschouwd’’, schrijft wethouder Richard Moti (sociale zaken, PvdA ). De schuld van in totaal 2963 Rotterdammers wordt kwijtgescholden. Gemiddeld gaat het om  6400 euro. Fraudegevallen komen voor, maar niet altijd was er kwade opzet in het spel, aldus de gemeente. 

Communicatie

Moti meldt dat inmiddels de werkwijze en ‘de communicatie’ van de gemeentelijke dienst zijn verbeterd. ,,Hiermee wordt verjaring in de toekomst voorkomen en zijn mensen beter geïnformeerd over hun schuldenlast bij Werk en Inkomen.’’ Moti was deze zomer overigens niet gelukkig met de uitspraak. ,,Wij betreuren deze uitspraak, fraude mag nooit lonen. Wij zullen hoe dan ook blijven optreden tegen elke vorm van inkomensfraude’’, verzekerde hij toen.

De gelukkigen wiens schuld wordt kwijtgescholden, krijgen binnenkort een brief van de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam