Oud-D66-leider Alexander Pechtold.
Volledig scherm
Oud-D66-leider Alexander Pechtold. © ANP

Opmerkelijk: petitie tegen Pechtold als burgemeester van Rotterdam

Een petitie tegen de benoeming van Alexander Pechtold als burgemeester van Rotterdam is in een week tijd tientallen keren ondertekend. Dat is opmerkelijk, omdat er geen aanwijzingen zijn dat de oud-D66 leider burgemeester Aboutaleb gaat opvolgen.

De petitie staat sinds vorige week op het internetplatform petities.nl. Volgens de opsteller is Pechtold, die begin deze maand na 12,5 jaar aftrad als partijleider van D66, niet geschikt om het ambt als eerste burger te bekleden. Mochten 40.000 Nederlanders de petitie ondertekenen, dan moet de Tweede Kamer het onderwerp officieel behandelen. Zover is het nog lang niet: de teller stond maandagmiddag op 76.

De vraag of er een nieuwe burgemeester moet komen en wie dat moet zijn, lijkt voorlopig niet aan de orde in Rotterdam. Een raadscommissie gunde Ahmed Aboutaleb in 2015 een tweede termijn van zes jaar als burgemeester van Rotterdam. Gesteld dat hij die termijn volmaakt, dan is hij nog tot 2021 eerste burger van de stad. 

In 2017 verscheen op internet ook een petitie tegen de benoeming van Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam. Haar naam zoemde toen al enige tijd rond als mogelijke opvolger van de overleden Eberhard van der Laan. De petitie 'Houd Halsema uit de Stopera' werd bijna 7.500 keer ondertekend. Uiteindelijk werd zij wel benoemd tot burgemeester.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam