Volledig scherm
Ahmed Harika en Harlow Brammerloo declareerden al eerder een cursus en reizen. © AD/RD

Opnieuw een bonnenrel in Rotterdamse deelgemeente

RotterdamOud-bestuursleden van de Rotterdamse deelgemeente Noord blijken al in de vorige bestuursperiode cursussen en buitenlandse reizen gedeclareerd te hebben. Tussen 2006 en 2010 declareerden zij ruim 34.000 euro. Zo blijkt uit gegevens opgevraagd door het Algemeen Dagblad die eerder nog geweigerd werden door de deelgemeente.

De meest opvallende declaratie is van de vertrokken deelraadsvoorzitter Harlow Brammerloo (PvdA). Hij volgde een intensieve cursus Engels bij de nonnen in Vught. Kosten; 4059,75 euro. 'Waarom heeft hij deze cursus op kosten van Noord gedaan,' vraagt VVD-deelraadslid Simon Becker zich af. 'Engels is niet echt relevant voor een functie in de deelgemeente Noord.'

Brammerloo nam afgelopen september ontslag als deelraadsvoorzitter onder druk van oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA en coalitiepartij D66. De oud-voorzitter kwam onder vuur te liggen, omdat hij een masteropleiding van ruim 18.000 euro aan de universiteit Twente had gedeclareerd zonder een officieel besluit van het deelraadsbestuur. Ook over de cursus Engels is geen bestuursbesluit genomen.

Deelgemeente gaf eerder niet thuis
Eerder al vroeg de VVD de gegevens op van de periode 2006-2010 toen Brammerloo ook voorzitter was. Daar ging de deelgemeente niet op in, omdat het boven water halen van alle declaraties 12.000 euro zou kosten. De liberalen vragen morgen in de deelraad alsnog opheldering over de kosten voor de opleiding Engels en enkele gedeclareerde reizen van de bestuurders.

Huidig voorzitter Ahmed Harika (GroenLinks) heeft in de vorige periode twee reizen naar Marokko gemaakt. In 2007 vloog hij naar Nador voor een excursie georganiseerd door het Milieucentrum (420 euro). In 2008 vloog hij samen met zijn collega Scalzo en twee ambtenaren weer naar die stad.

Deelraadsbestuurder Ahmed Harika reisde samen met de deelgemeentesecretaris voor een portefeuillehoudersoverleg af naar Valencia in 2007 (1466 euro). 'Wij vragen ons af wat het doel van deze reisjes geweest is,' zegt Simon Becker (VVD).

De hoogste declaratie is afkomstig van een wethouderscursus van Publiek Domein. Alle drie de bestuurders volgden deze lessen ter waarde van 5350 euro per persoon. Tijdens het programma sliepen zij in totaal dertien nachten in een conferentiehotel voor gemiddeld 250 euro per nacht. 'Dat is erg duur, maar op zich is het goed dat ze aan scholing doen,' zegt het VVD-deelraadslid.

Harlow Brammerloo wilde gisteren zelf niet reageren. Hij gaf aan dat aan de deelgemeente over te laten. De deelgemeente Noord kon gisteren nog geen reactie geven.


In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (69%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (14%)
8129 stemmen