Volledig scherm
De lijstrekkers van Groenlinks, Nida, SP en de PvdA na de ondertekening van hun manifest in Bird. © Jan de Groen

Opnieuw onvrede binnen Links Verbond, nu om Isis-tweet

Het Links Verbond in Rotterdam is wederom in verlegenheid gebracht door de islamitisch geïnspireerde partij Nida. Deze keer gaat het om een tweet van Nida uit 2014. Daarin worden zionisme en de staat Israël gelijkgesteld aan de terreurorganisatie Isis.

Nida deed dit naar aanleiding van de commotie rond een justitieambtenaar, die twitterde dat ‘Isis een verzinsel was van zionisten’. Nida nam het op voor de ambtenaar en twitterde het bericht ‘Zionisme = Isis” met de hashtag ‘vrijheid van meningsuiting’.

Zondag dook het oude bericht weer op en haalde het landelijke nieuws. PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann heeft bij Nida om opheldering gevraagd. ,,Laat 1 ding duidelijk zijn! Volgens de PvdA kan wat Nida hier stelt verre van door de beugel. Dit is onbegrijpelijk!’’ schrijft ze. ,,Ik ben benieuwd naar de reactie van Nida.’’

Het Links Verbond is een samenwerking tussen PvdA, SP, GroenLinks en Nida. Ze gaan voor een progressief stadsbestuur en willen Leefbaar Rotterdam buiten de deur houden. Maar het verbond kraakt. Al eerder botste SP-leider Leo de Kleijn met Nourdin el Ouali van Nida over de Turkse inval in Afrin

El Ouali heeft nog niet persoonlijk gereageerd op de opgedoken tweet. Nieuwsuur meldde vanavond dat Nida nog steeds achter het bericht staat en het ziet als vrijheid van meningsuiting. ,,De provocatieve tweet moet gelezen en begrepen worden in de context van de maatschappelijke discussie op dat moment (2014, tevens vlak na de Gaza-oorlog). We zien geen reden om die tweet te verwijderen." 

,,NIDA vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet slechts geldt voor meningen die welgevallig zijn. Ook meningen die onwelgevallig zijn en bewust provoceren om de aandacht op een discussie te vestigen, horen hierbij'', liet de partij in een later gepubliceerde persverklaring weten.

Overigens heeft de ambtenaar waarop Nida reageerde in 2017 deels gelijk gekregen van de rechter. Een voorwaardelijk ontslag was een te zware straf voor haar tweet.

De tweet van vier jaar geleden:

De persverklaring van Nida
Bijna 4 jaar geleden, op 14 augustus 2014, verstuurde NIDA een tweet waarin er op een bewust provocatieve wijze een illustratieve vergelijking werd gemaakt tussen het Zionisme/Israël en ISIS. In deze tweet werden bepaalde overeenkomsten tussen beide genoemd. Deze tweet werd verstuurd met de hashtag #vrijheidvanmeningsuiting.

De bewuste tweet werd verstuurd naar aanleiding van de maatschappelijke discussie die op dat moment gevoerd werd. Dit moet dan ook gelezen en begrepen worden in de context van het maatschappelijke debat van dat moment.

Naast het bloedvergieten in de zomer van 2014 in Gaza door Operation Protective Edge, waarbij volgens het UNHRC meer dan 2250 burgerdoden vielen (waaronder bijna 500 kinderen), haakte deze tweet ook bewust aan op de toenmalige discussie over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting voor ambtenaren.

Voornamelijk de dubbele maat die gehanteerd werd en kennelijk nog steeds gehanteerd wordt met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. De huidige reacties op een tweet van bijna 4 jaar geleden bevestigen deze selectieve verontwaardiging nogmaals.

NIDA vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet slechts geldt voor meningen die welgevallig zijn. Ook meningen die onwelgevallig zijn en bewust provoceren om de aandacht op een discussie te vestigen, horen hierbij.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam