Volledig scherm
Vorig jaar pakte de proef, waarbij stoplichten tegelijk op groen springen, niet goed uit. Wethouder Langenberg, met rode sjaal, kijkt verschrikt toe. © Jan de Groen

Opnieuw proef met tegelijk groen voor fietsers in Rotterdam

Opnieuw gaat Rotterdam een proef doen met een kruispunt waarop alle fietsers tegelijk groen krijgen. Vorig jaar werd een proef daarmee afgeblazen nadat direct na de ingebruikname twee fietsers op elkaar botsten.

In Groningen zijn 28 kruispunten waar alle fietsers tegelijk groen licht krijgen. En daar gebeuren nauwelijks ongelukken. Sterker nog: sinds de invoering van het systeem waarbij alle fietsers kriskras door elkaar heen rijden, is er geen dodelijk ongeval meer geweest. Als de lichten op groen springen mogen alle fietsers in alle richtingen doorrijden, zelfs dwars over het kruispunt. En dat heeft als voordeel dat ze niet meer twee keer hoeven te wachten om een kruising over te steken.

Vorig jaar knalden op de kruising Jonker Fransstraat – Admiraal de Ruyterweg binnen een minuut nadat alle lichten voor het eerst op groen gingen twee keer twee fietsers op elkaar. Dat gebeurde onder het toeziend oog van wethouder Pex Langenberg (D66), die het kruispunt feestelijk kwam openen, en een handvol journalisten. ,,We stoppen ermee”, besliste Langenberg direct. ,,Zet alles terug zoals het was. We moeten hier nog eens goed over nadenken. Dit evalueren, om te zien wat er fout is gegaan.''

Conclusie

Het lek is inmiddels boven: die twee botsingen zijn veroorzaakt doordat er zoveel journalisten op het kruispunt stonden, concludeert de gemeente Rotterdam. Daardoor waren de fietsers afgeleid en letten ze niet goed op. En daarom waagt men opnieuw een poging. Vanaf dinsdag 14 november krijgen de fietsers op de kruising Boezemweg-Gerdesiaweg tegelijk groen licht.

Om te voorkomen dat Rotterdamse fietsers opnieuw brokken maken, staan twee weken lang voorlichtingsteams op de kruising. Fietsers wordt geadviseerd om hun hand uit te steken. En er komt geen officiële opening door de wethouder met pers. ,,We laten het op een natuurlijke manier zijn gang gaan”, zegt de voorlichter van Langenberg.

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news in jóuw regio? Zet dan je pushnotificatie aan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8974 stemmen