Volledig scherm
De Erasmus University College. © Google Streetview

Opnieuw slaat studente van Erasmus Universiteit alarm over seksueel geweld

Opnieuw zou een studente van de Erasmus Universiteit slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Het gaat om een incident tussen twee eerstejaars studenten. Onlangs stapte Cece Dao (21) ook al naar voren: zij zegt dat ze seksueel belaagd is door een studiegenoot.

Wat er precies is voorgevallen tussen de eerstejaars, is onduidelijk. Wel levert het onrust op bij het Erasmus University College. De studenten woonden allebei in een studentencomplex aan het Stadhuisplein, maar inmiddels is de vermeende belager ‘in goed overleg elders gehuisvest’, zegt een woordvoerder van de universiteit. ,,Er is inderdaad een melding binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag.’’ Of er aangifte is gedaan, weet de woordvoerder niet. ,,We gaan verder niet in op wat er gebeurd is. Maar ze zitten niet meer met elkaar in dezelfde collegezaal.’’

Van een schorsing van de vermeende dader is geen sprake. ,,Er zijn nog geen feiten vastgesteld. We kunnen iemand schorsen als hij of zij veroordeeld is of op andere zwaarwegende gronden.’’

Bewustwording

De woordvoerder benadrukt dat het mogelijke seksuele geweld niet binnen de universiteitsgebouwen heeft plaatsgevonden, maar dat het zou gaan om geweld tussen studenten in een privésituatie.

In het geval van Dao zijn er vorige maand maatregelen getroffen. Zij kwam na een uitwisseling in het buitenland terug op de universiteit en zag toen tot haar grote schrik dat ze tijdens dezelfde colleges was ingedeeld als de man die haar belaagd zou hebben. De universiteit paste de roosters vervolgens aan, zodat ze niet met de man geconfronteerd zou worden. Zij wil echter dat de man geschorst wordt. Vorige week voerde ze nog een stilteprotest in het universiteitsgebouw, vóór de collegezaal waar de man les kreeg.

De universiteit gaat ook kijken hoe ze studenten beter kan informeren over bewustwording en de preventie van grensoverschrijdend gedrag. ,,We zijn bezig de informatievoorziening te verbreden en toegankelijker te maken, zodat studenten goed weten waar ze precies terechtkunnen.’’ Op de website van de universiteit staat een klachtenregeling. Hierin staat omschreven bij wie studenten en medewerkers terechtkunnen in geval van grensoverschrijdend gedrag.

De woordvoerder zegt dat er op dit moment ook wordt gewerkt aan een ‘uitgebreider netwerk van vertrouwenspersonen’. ,,Niet alleen op het Erasmus University College, maar ook op andere plekken van de universiteit. Zo kunnen studenten makkelijker ergens terecht.’’

Klinisch psycholoog Iva Bicanic (UMC Utrecht) in een college aan de Universiteit van Nederland over hoe om te gaan met seksueel geweld:  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
4988 stemmen