Volledig scherm
Personeel staat voor de poort van ADM. Vakbond FNV Havens heeft er een post ingericht. © FNV Havens

Opnieuw staking bij overslagbedrijf ADM in de Rotterdamse haven

Personeel van het overslagbedrijf Archer Daniels Midland (ADM) in de Rotterdamse haven heeft vanmiddag het werk neergelegd. Het is al maanden onrustig bij ADM vanwege een cao-conflict. De 60 medewerkers vinden het loonbod van hun werkgever te laag. Vakbond FNV waarschuwt dat de staking nu meerdere dagen kan duren.

ADM slaat agrarische producten over. Onder meer sojabonen voor de fabriek naast de terminal in de Europoort, waar ze worden geperst tot diervoeder. De terminal lost ook schepen voor andere ADM-fabrieken in Europa. Volgens de FNV komt door de staking de productie in de fabrieken in Nederland en andere landen in gevaar.

Begin deze maand legde het personeel ook al het werk neer. Dat waren volgens vakbond FNV ‘waarschuwingsstakingen'. Als de directie de eisen niet zou inwilligen, zouden dit stakingen voor langere tijd worden. Volgens de bond is het nu zo ver gekomen. ,,Het is klaar nu’’, zegt FNV-bestuurder Cees Bos. ,,Al wekenlang proberen we de directie te bewegen tot het maken van goede cao-afspraken, maar tot nu toe geven ze geen krimp.’’ Hij sluit niet uit dat ADM meerdere dagen zal platliggen.

Het personeel wil meer loon. Het loonbod van 3,25 procent extra per jaar dat op tafel ligt, is volgens vakbondsbestuurder Cees Bos te laag omdat die verhoging inclusief inflatiecorrectie is. De ADM’ers willen ook afspraken over veiligheid en tijdelijke contracten.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam