Oprichter Gerrit de Bruijne (86) van patatgigant Farm Frites uit Oudenhoorn overleden
Een grote man in de patatwereld is niet meer. Gerrit de Bruijne, die in 1971 vanuit een boerenschuur in Oudenhoorn Farm Frites opzette, overleed gisteren op 86-jarige leeftijd. Zijn zoon Piet heeft inmiddels al jaren de leiding over het familiebedrijf.
De Bruijne, geboren in het Hoeksche Waardse dorp Zuid-Beijerland, ontdekte het vak in Amerika, waar hij met eigen ogen zag hoe aardappelproducten als frites en chips in rap tempo wonnen aan populariteit. Thuis leende hij 30.000 euro en begon hij op kleine schaal met het verwerken van aardappels tot voorgebakken frites. Die bracht hij rond in een bestelwagentje.
Handmatig
Het bleek een gat in de markt. Handmatig werden de aardappelen verwerkt. Al in 1975 nam De Bruijne een eerste productielijn in gebruik, hoewel alles nog handmatig werd verwerkt. Het familiebedrijf groeide daarna snel; er kwam een vrieshuis met een capaciteit van 1000 ton en een fabriek in België. Farm Frites bouwde wereldwijd aan filialen en levert intussen voorgebakken patat aan meer dan honderd landen.
De Bruijne, die een vermogen van vele miljoenen opbouwde, kreeg met zijn eerste vrouw Aad, die al jong overleed, een zoon en twee dochters. Hij hertrouwde enkele jaren later. ,,Ik loop hier niet de hele dag trots rond hoor’’, zei hij een aantal jaar geleden, terugkijkend op zijn loopbaan. ,,Maar ik ben het wel op zijn tijd.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Farm Frites kiest voor ‘bijenvriendelijke’ wal
De Oudenhoornse aardappelverwerker Farm Frites maakt een natuurvriendelijke geluidswal tussen haar terrein aan de Molendijk, het sportcomplex van FC Vlotbrug en de Hellevoetse woonwijk De Kooistee. Op deze manier wil het bedrijf de geluidsoverlast voor de omwonenden verminderen en een bijdrage leveren aan de groei van de bijenstand. -
Met video
Koning Willem-Alexander wordt tijdens Koningsdag getrakteerd op ‘Rotterdams feestje’
Koning Willem-Alexander wordt tijdens Koningsdag getrakteerd op een ‘Rotterdams feestje’. Maar ook onderwerpen als de toeslagenaffaire en kansenongelijkheid komen aan bod.Rotterdam -
PREMIUM
Tijdelijk 70 rijden op deel van A16 tijdens vervanging viaduct
Vervanging van het A16-viaduct boven de Hoofdweg in Rotterdam gaat volgend jaar gepaard met een flink aangepaste snelheidslimiet. Tijdens de anderhalf jaar durende operatie wordt verkeer op het oostelijk deel van de Ring Rotterdam over een bypass geleid, waarop een maximum snelheid van 70 kilometer per uur gaat gelden.Rotterdam -
PREMIUM
Op-één-na-rijkste familie van het land: echte weldoeners, maar liever buiten beeld
Het Rotterdamse havengeslacht Van der Vorm is volgens Quote 500 de op-één-na-rijkste familie van het land. Martijn van ver Vorm investeert niet alleen in bedrijven, ook thuisstad Rotterdam krijgt miljoenen euro’s toebedeeld. Al blijft de weldoener zelf het liefst buiten beeld. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
PREMIUM2
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
De kwestie
Wat is er nodig om Rotterdammers gezonder te laten eten?
Wie tijdens een middagje winkelen op de Lijnbaan trek krijgt, kan terecht bij allerlei fastfoodketens. Gezond? Vaak niet. Maar het kan wel. Want vijf fastfoodzaken in Rotterdam hebben op verzoek van het stadsbestuur tijdelijk een groener, gezonder en duurzamer menu. Zit de klant daar wel op te wachten? Of is er een betere manier om gezonder eten aan de man te brengen?Rotterdam
In samenwerking met indebuurt Rotterdam