Joop Verhage overleed gisteren op 72-jarige leeftijd.
Volledig scherm
Joop Verhage overleed gisteren op 72-jarige leeftijd. © Privéarchief

Oprichter Joop Verhage (72) van gelijknamige snackketen overleden

Een bekendheid in de snackketenwereld is niet meer. Joop Verhage, die samen met zijn broer Pim in 1967 de eerste vestiging van snackketen Verhage opende aan de Sikkelstraat in Rotterdam-Zuid, overleed gisteren op 72-jarige leeftijd. Hij leed aan de ziekte van Parkinson.

De vader van Pim en Joop Verhage, die is geboren en getogen in Rotterdam, zette zijn zoons met zachte dwang aan om een snackbar te beginnen. Zijn argumenten waren: ieder mens moet eten en drinken en de Nederlandse bevolking neemt alleen maar toe. Tijd dus om in deze groeimarkt te stappen, vond hij.

De eerste winkel in de Sikkelstraat was snel een succes. Buurtbewoners stonden regelmatig buiten in de rij voor een zelfgemaakte snack of patat. Samen met zijn broer stond Joop Verhage vaak tot middernacht in de zaak om iedereen van zijn behoeften te voorzien. Vooral in de zomer was het afzien. Door de bakplaat in de keuken steeg de temperatuur behoorlijk.

Investeren

De Rotterdammers openden in 1977 een tweede zaak in Rotterdam-Zuid. De broers investeerden steeds meer tijd en geld in de apparatuur en de ontwikkeling van nieuwe recepten. Inmiddels heeft het concern 40 vestigingen in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland en Utrecht. Er werken op dit moment ruim 600 mensen bij de keten. Marije, de dochter van Joop, is nauw bij Verhage betrokken. Zij heeft een filiaal op winkelcentrum ‘t Plateau in Spijkenisse.

In 2010 trok Joop Verhage zich terug uit de zaak. Na zijn vertrek begon hij aan een lange reis op zijn Kymco-motorscooter. Hij reed langs verschillende plekken waar hij op jonge leeftijd ook al een keer was geweest. Tijdens de reis kwamen er veel herinneringen naar boven over zijn jeugd en het ontstaan van de snackketen, maar ook recentere gebeurtenissen. Die verhalen bundelde hij in het boek Weg Weeze!, dat in 2017 uitkwam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam