Volledig scherm
© anp

Oproep conducteurs: geen kaartjes controleren

Personeel van de NS in de regio Rotterdam heeft een oproep gedaan aan collega's in het hele land om morgen geen kaartjes te controleren. Aanleiding zijn de mishandelingen en bedreigingen van de afgelopen tijd richting NS-personeel. Een woordvoerder van FNV Spoor heeft dat vanavond gezegd.

Het gaat volgens hem om een publieksvriendelijke actie, die echter niet door de vakbonden wordt ondersteund. FNV Spoor en andere bonden zijn nog in overleg met NS over maatregelen om de sociale veiligheid in de treinen en op stations te vergroten. De woordvoerder heeft begrip voor de acties, maar vindt het niet verstandig om lopende de gesprekken met de NS nu actie te voeren. ,,Maar onze mensen staan onder enorme hoogspanning, bijna elke dag is er wel een incident.''

De conducteurs zouden wel aanwezig voor serviceverlening. De NS, die de signalen over de actie ook heeft gekregen, heeft eveneens begrip. ,,De incidenten hebben veel impact gehad''. Het spoorbedrijf gaat ervan uit dat het om een eenmalige actie gaat, in het licht van de lopende gesprekken met de bonden. Met de uitwerking van maatregelen is dinsdag begonnen en de gesprekken gaan donderdag verder, aldus een woordvoerder.

De afgelopen tijd werden meermaals medewerkers van de NS mishandeld of uitgescholden. Zo werd vorige maand een conductrice ernstig mishandeld op station Hoofddorp. Niet veel later werd een homoseksuele NS-medewerker uitgescholden, bespuugd en in zijn buik geschopt op station Helmond 't Hout.