Volledig scherm
Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam © ANP

Oproep oogartsen: Stop met consumentenvuurwerk

Er moet een verbod op consumentenvuurwerk komen. Dat zei oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hij deed die oproep vandaag in Nieuwsuur namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Daarbij zijn alle oogartsen aangesloten.

Volledig scherm
Oogarts De Faber verwijdert in een nieuwjaarsnacht kruitresten uit het oog van een vuurwerkslachtoffer © ANP

,,We betalen met ons kleine landje ieder jaar een veel te hoge prijs in de vorm van afgerukte handen en blinde ogen. Dan kan niet de bedoeling zijn van een feestje"', zei De Faber. Hij deed een oproep aan politiek Den Haag om haar verantwoordelijkheid te nemen.

Tijdens de nacht van oud en nieuw zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zeven mensen binnengebracht van wie een oog ernstig beschadigd is geraakt door vuurwerk. De slachtoffers hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt. In enkele gevallen moeten artsen mogelijk een oog verwijderen. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op.

De Faber zegt dat de kleine minderheid die vuurwerk afsteekt de rest van de feestvierders op straat ,,in gijzeling houdt''. Volgens Leo Groenveld, voorzitter van de vuurwerkbranche, zorgt vooral het illegale vuurwerk voor problemen. De Faber is het daar niet mee eens.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam