Volledig scherm
Ter illustratie. De demonstratie van Pegida in Utrecht. © anp

Oproep tot verzet tegen demonstratie van Pegida

Tegenstanders zoeken volgende week zondag de confrontatie met 'de racisten van Pegida'. De Anti Fascistische Actie roept op in verzet te komen tegen de demonstratie in het Rotterdamse centrum.

,,Juist in een stad als Rotterdam, die zo heeft geleden onder de nazi's, moeten we samen sterk staan en het Duitse Pegida weren uit Rotterdam,'' staat op de website 'Laat ze niet lopen' van de Anti Fascistische Actie (AFA). ,,Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Negeren is geen optie,'' is de oproep. ,,Pegida gebruikt de aanslagen als die in Parijs om zijn eigen agenda van haat door te drijven.''

In Utrecht liepen demonstraties van Pegida uit de hand omdat de linkse activisten de confrontatie zochten met de rechts-radicalen. De politie arresteerde mensen. Ook in Rotterdam wil de Anti Fascistische Actie de confrontatie aangaan. Tegenstanders van Pegida worden opgeroepen op 29 november naar de Pim Fortuynplaats te komen, waar de anti-islambeweging wil demonstreren. Het doel is het saboteren van de demonstratie en de protestmars tegen het Nederlandse asielbeleid, de veronderstelde islamisering en voor behoud van Zwarte Piet.

Geen protestmars
Van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb mogen de Pegida-actievoerders geen mars houden, zoals dit ook niet mocht in Utrecht. Een protestmars zou te moeilijk in goede banen te leiden zijn, waardoor de openbare orde in gevaar zou komen. Pegida mag wel gebruikmaken van zijn recht op demonstratie, maar het is de vraag of dit bij het beeld van Pim Fortuyn gebeurt. ,,Zij kunnen niet zelf een plek aanwijzen,'' stelt de gemeente. ,,We gaan hierover in gesprek met de initiatiefnemers.''

In Utrecht mocht Pegida niet in het centrum verzamelen, waarna demonstranten hier vervolgens eerst koffie gingen drinken, wat spanningen veroorzaakte.

Aankondigingen van officiële tegendemonstraties heeft de gemeente nog niet binnen. Deze werden in het verleden toegestaan, maar altijd op een grote afstand om confrontaties te voorkomen. De Internationale Socialisten organiseerden in Utrecht wel een tegendemonstratie, maar de Rotterdamse afdeling is hier naar eigen zeggen te klein voor.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam