Volledig scherm
Het is de bedoeling dat de tieners op deze manier ontdekken hoe het is om les te geven in het basis- of voortgezet onderwijs. © anp

Opvallend wapen tegen lerarentekort in Rotterdam: teachnasium

Rotterdam komt met een nieuw, opvallend wapen tegen het lerarentekort. Twee middelbare scholen beginnen een heus teachnasium om kinderen warm te maken voor het onderwijs.

Na technasium (met meer aandacht voor techniek) en codasium (dat kinderen laat programmeren) en talloze andere richtingen die middelbare scholieren kunnen kiezen, komen de evangelische De Passie en het gereformeerde GSR met het teachnasium. Leerlingen uit de vierde klas van havo en vwo kunnen hiervoor kiezen om te ontdekken of een carrière voor de klas bij hen past.

In samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede krijgen dit jaar tien leerlingen les over didactiek, pedagogiek en coaching. Ook lopen ze stage op basisscholen en andere middelbare scholen. Het is de bedoeling dat de tieners op deze manier ontdekken hoe het is om les te geven in het basis- of voortgezet onderwijs.

Het aparte traject neemt ongeveer één dagdeel per week in beslag en komt bovenop het normale vakkenpakket voor scholieren. Naast dat het extra uitdaging biedt voor leerlingen die dat nodig hebben, wordt vooral gehoopt dat het teachnasium tieners daadwerkelijk enthousiast maakt voor het lerarenvak. Er zijn veel meer studenten op de pabo en andere lerarenopleidingen nodig om het lerarentekort het hoofd te bieden. 

Hoewel Kees Klapwijk van het GSR zich verantwoordelijk voelt voor het aanwakker van het 'onderwijsvuurtje' in leerlingen, is het teachnasium voor hem méér dan een manier om het lerarentekort terug te dringen. ,,Het sluit aan bij wat onze school al doet: leerlingen andere leerlingen laten helpen. Bovenbouwers worden bij ons ingezet als tutor voor de onderbouw, als een soort maatschappelijke stage.” 

Ook hoopt hij dat het teachnasium bijdraagt aan bewustere keuzes voor een vervolgstudie. ,,Hoe mooi is het als Teachnasium-leerlingen na twee jaar met volle overtuiging kiezen voor een lerarenopleiding, of tegen die tijd weten dat het onderwijs juist níet bij ze past?” 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam