Volledig scherm
© Frank de Roo

Opvangplan Evenaar gaat ijskast in

De uitvoering van het plan voor de opvang van mensen met psychische problemen in gebouw de Evenaar in Rotterdam-Oosterflank wordt voorlopig stilgelegd. Dat volgt uit een motie van de PvdA in de gemeenteraad, die vanmiddag werd gesteund door een ruime meerderheid in de raad.

 ,,We willen het plan bevriezen en ook kijken of de overlast elders in de wijk kan worden aangepakt'', aldus Barbara Kathmann (PvdA). Alleen D66, SP en Partij voor de Dieren stemden tegen de motie.

Leefbaar Rotterdam had het voorstel vandaag in de raad helemaal van tafel willen halen, maar een motie met dat doel kreeg onvoldoende steun. De grootste partij in de raad had alleen Denk, PVV en 50Plus achter zich.

De initiatiefnemers Bavo Europoort, het Centrum voor Dienstverlening en Humanitas wilden per 1 juni aan 20 mensen onderdak bieden in de Evenaar. Volgend jaar zouden er dan nog 15 volgen. De vraag is nu of die opzet nog wel gehaald kan worden. Een maand uitstel kost 60.000 euro. Met het huurcontract voor 5 jaar is 3,5 miljoen euro gemoeid. Wethouder Sven de Langen (zorg, CDA) steunde de pas op de plaats, die volgens hem alle betrokken partijen tijd geeft om op adem te komen.

,,Dit is niet waar we voor gekomen waren hoor. We zijn teleurgesteld, maar ook wel weer blij dat er nu uitstel is. Het voelt een beetje alsof we gelijkgespeeld hebben’’, aldus Caroline Andriesse van het Actiecomité Evenaar in Actie. Zij is benieuwd hoe het proces nu verder gaat lopen.

Bewoners van Oosterflank en de gebiedscommissie Prins Alexander wijzen de opvangplannen al langer af, zij vrezen voor nieuwe overlast in de wijk die ook al te maken heeft met Bavo Capelle. Het actiecomité bood vanmorgen al 1250 protesthandtekeningen aan de raad aan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam