Volledig scherm
Impressie Feyenoord City. © OMA

Organisatie De Verre Bergen pompt 24,5 miljoen euro in nieuw stadion Feyenoord

Stadion Feijenoord  heeft een forse kapitaalinjectie binnen: de steenrijke goede doelenclub De Verre Bergen steekt 24,5 miljoen euro in het nieuwe stadion. Dat heeft het projectbureau vanmiddag bekend gemaakt. 

De ideële organisatie krijgt in ruil hiervoor 3.884 gratis zitplaatsen voor kinderen uit Rotterdam-Zuid die bij de oplevering van het nieuwe stadion - vermoedelijk in 2024 - tussen de 10 en 15 jaar oud zijn. ,,Deze bijdrage vormt tevens een belangrijke bijdrage aan de financiering van het nieuwe stadion.‘’

Quote

Dit is een mooie vorm van financie­ring

Jan de Jong

,,Met het Vak van Zuid zal Feyenoord beschikken over het grootste maatschappelijke programma voor wedstrijdbezoek in Europa. Op jaarbasis zullen ruim 65.000 zitplaatsen beschikbaar zijn voor kinderen uit de buurt. Deze samenwerking past goed binnen onze doelstellingen gericht op sociale cohesie en nauwer contact met de inwoners van Rotterdam-Zuid”, zegt directeur Jan de Jong van Feyenoord.

,,Het is een fantastische manier om Feyenoord te verbinden met de wijken rond het nieuwe stadion. En dat is van belang, want de toekomst van Feyenoord ligt ook bij deze kinderen.” De Jong vult aan: “Dit is een mooie vorm van (alternatieve) financiering. Grote stappen maken en tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hiervan zullen we nog meer moois gaan zien.”

Integratie

Quote

Ook kinderen die het minder breed hebben kunnen de sfeer zo proeven

Roelof Prins

Stichting De Verre Bergen investeert in sociaal maatschappelijke programma’s in Rotterdam. Directeur Roelof Prins van Stichting De Verre Bergen: ,,Er zijn kinderen die praktisch naast het stadion wonen, maar nooit een wedstrijd bezoeken. Wij willen dat ook kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben en die wonen op Zuid de mogelijkheid krijgen de sfeer in het Feyenoordstadion te proeven. Net zoals ons bussenprogramma Buzz010, de Kinderfaculteit in Pendrecht en de Bouwkeet in Bospolder-Tussendijken draagt dit programma niet alleen bij aan een bredere ontwikkeling, maar vooral ook aan een fijnere jeugd. Gegeven de lange looptijd gaan we ervan uit dat op langere termijn dit programma met het nieuwe Stadion Feijenoord een bijdrage levert aan saamhorigheid in de stad, verschillen verkleint en integratie bevordert.” 

Hoe de zitplaatsen in Vak van Zuid precies worden verdeeld, is nog niet bekend. ,,We zullen hier nadere mededelingen over doen, wanneer alle details bekend zijn ”, zegt Prins.

Ook Cees de Bruin, president-commissaris van Stadion Feijenoord NV is blij met de overeenkomst met Stichting De Verre Bergen: ,,Dit is een mooi voorbeeld van de kansen die ontstaan met een nieuw stadion. Ik verheug me op het Vak van Zuid, vol met jonge supporters. Met de financiële bijdrage van stichting De Verre Bergen krijgt de realisatie van het nieuwe stadion een nog steviger basis.”

Fantastisch

Bij de gemeente Rotterdam is de blijdschap eveneens groot. ,,We moesten even knipperen met onze ogen en checken of we het wel goed gelezen hadden‘’, zegt wethouder Sven de Langen (CDA, sport).  ,,Wat een fantastisch gebaar, dit kan alleen in Rotterdam. Mede dankzij dit soort mooie initiatieven is sport toegankelijk voor alle Rotterdammers.”

In een brief aan de gemeenteraad meldt Stadion Feijenoord dat door deze overeenkomst ‘een belangrijke bijdrage wordt geleverd‘ aan de financiering van de geplande thuisbasis van Feyenoord. ,,De gevolgen hiervan zullen in de volgende versie van het business- en financieringsplan voor het nieuwe stadion zichtbaar worden.”

Volledig scherm
Het interieur van het nieuwe stadion. © ANP Handouts

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam