Volledig scherm
De kramen van de Swan Market stonden afgelopen editie op het gras. De gemeente is boos op de organisatie omdat de kramen het groen op de Parklaan beschadigd zouden hebben. © Roling Ontwerpt

Organisator Swan Market: ‘Wij hebben geen groen vernield’

De gemeente Rotterdam mag dan laaiend zijn op de Swan Market, de organisatie van het evenement is zich van geen kwaad bewust. ,,De kraampjes stonden op de verkeerde plek, maar we hebben geen groen vernield”, zegt organisator Esmé de Smit.

Swan Market stond al verschillende keren in het gras van de statige Parklaan. Voor de editie van tweede paasdag was dan ook een vergunning afgegeven, maar die werd een week eerder weer ingetrokken. Op dezelfde plek staat op 5 mei al het Bevrijdingsfestival en gras heeft voldoende tijd nodig om te kunnen herstellen.

,,Pas donderdagavond kregen we een nieuwe vergunning voor de Parklaan, maar wel op een andere plek dan anders’’, zegt De Smit. ,,Daar zijn we schoorvoetend mee akkoord gegaan.” Probleem was echter dat de kramenbouwer maandag in alle vroegte met de oude tekening aan de slag is gegaan. ,,Hij bouwt al tien jaar zelfstandig onze markten op in veertien steden. Dat is altijd goed gegaan.”

Akkoord

De kramenbouwer was al weg, toen De Smit ontdekte dat de kramen op de verkeerde plek stonden. Ze belde gelijk met de gemeente om te overleggen. ,,Maar afblazen ging toen al niet meer. De eerste kraamhouders kwamen al de Parklaan op en uiteindelijk hebben we 3500 mensen getrokken. Waar moet je al die mensen laten?” De gemeente ging daarom akkoord, zij het niet van harte.

De Smit onderstreept dat haar evenement geen schade heeft aangericht. ,,Ik heb mijn excuses aangeboden dat we op de verkeerde plek stonden, maar we zijn niet nonchalant met groen omgesprongen. In de naschouw door Stadsbeheer zijn ook geen schades geconstateerd.”

Wethouder Bert Wijbenga (handhaving) heeft al laten weten dat dat Swan Market een boete krijgt en een rekening voor herstel. De Smit gaat graag met de wethouder in gesprek daarover.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5215 stemmen