Volledig scherm
Fatima Talbi overleed op 46-jarige leeftijd. © Privéfoto

Oud PvdA-raadslid Fatima Talbi (46) overleden

In memoriamOud-politicus Fatima Talbi is vandaag op 46-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van uitgezaaide maagkanker. Tussen 2006 en 2018 zat ze in de Rotterdamse gemeenteraad voor de PvdA. 

Talbi was al vanaf jonge leeftijd actief in de politiek. Ze maakte in 1996 op 24-jarige leeftijd haar debuut als raadslid in de voormalige deelgemeente Feijenoord. In 2000 werd ze verkozen tot voorzitter van haar partij in de deelraad. Ze combineerde de politiek met haar baan als maatschappelijk werker in Noord. ,,De rode draad in haar leven was zich inzetten voor mensen die het moeilijk hebben,’’ zegt partijgenoot Peggy Wijntuin, die 12 jaar met haar in de gemeenteraad zat.

In 2006 ‘promoveerde’ Talbi van de deelraad in Feijenoord naar de gemeenteraad. Ze zette zich óók daar in voor minderbedeelden en zei meer dan eens wat ze echt vond, ook al druiste dat in tegen het coalitiebelang. Ze nam bijvoorbeeld in 2011 fel afstand van toenmalig wethouder Korrie Louwes, die vond dat Rotterdamse ouderen zelf op zoek moesten naar iemand die ze kon helpen met het aantrekken van de steunkousen. ,,Ik moet er niet aan denken dat de buurman onder de rok van mijn bejaarde oma moet kruipen om haar steunkousen aan te trekken. Dat is niet wat de PvdA verstaat onder zelfredzaamheid.’’

Talbi verwierf buiten de politiek bekendheid met het inzamelen van gevulde schooltassen voor weeskinderen in Marokko. Haar project ‘Elk kind een schooltas’,  dat ze opzette met haar echtgenoot Mostafa Chakir, kreeg landelijke navolging. Sinds 2011 profiteerden duizenden kinderen van haar actie. Talbi stopte in 2018 met haar raadswerk. Min of meer noodgedwongen, omdat de interne PvdA-regels voorschrijven dat iemand niet langer dan acht jaar, en bij uitzondering 12 jaar, in de raad mag zitten. ,,Ze was een uitermate kleurrijk persoon, iemand die de stad smoel gaf’’, zegt Wijntuin. 

De laatste maanden ging het slecht met Talbi. Bij haar werd een tumor in de maag geconstateerd, met uitzaaiingen naar de buik. Vrienden en familie zetten nog een geldophaalactie op poten, in de hoop dat ze alternatieve behandelingen kon volgen die niet worden vergoed door de verzekeraar. In een paar dagen tijd leverde die actie dik 30.000 euro op, maar het mocht niet baten. 

Talbi laat twee dochters van 11 en 13 jaar achter. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam