Volledig scherm
Erasmus MC. © ANP

Oud-toparts van Erasmus MC sluisde miljoenen weg, ontdook belasting en krijgt nu 15 maanden cel

Gerrit S., oud-toparts bij het Erasmus MC, moet 15 maanden de cel in. Ook moet hij een half miljoen euro terugbetalen. De emeritus hoogleraar sluisde in de jaren 80 en 90 miljoenen euro’s van farmaceutische bedrijven door naar Luxemburgse bankrekeningen, maar gaf dat zwarte spaargeld nooit op aan de belastingdienst. Zo ontdook hij de belastingen.

De zeventiger streed tot de Hoge Raad tegen zijn celstraf, maar die veegde zijn argumenten van tafel. Hierdoor is zijn straf voor witwassen en de belasting ontduiken definitief geworden. Het geld kreeg S. voor het testen van nieuwe medicijnen.

Toen het Luxemburgse bankgeheim werd opgeheven ging S. in 2013 drie keer naar Luxemburg. Hij smokkelde het geld mee naar huis door het in het reservewiel van zijn auto te verstoppen. Later werd in zijn huis in de mechanische ventilatie in zijn bezemkast 750.000 euro gevonden. Ook gaf hij zijn kinderen geld, die het namens hem op de bank zette.

Geld voor onderzoek

Bij de eerste rechtszaak tegen S. had de officier van justitie geen goed woord over voor de eens zo respectabele medicus. ,,Het was zijn ambitie om kankerpatiënten te helpen, maar hij nam geld weg dat ook gebruikt had kunnen worden voor onderzoek.’’

Quote

Geld van de farmaceuti­sche industrie op een eigen rekening storten was net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken.

Gerrit S.

S. liep tegen de lamp na grootschalig onderzoek onder creditcard-gebruikers. Daarbij werden mensen met een opvallend bestedingspatroon onder de loep genomen. Gerrit S. gaf in 2010 en 2011 een bedrag van 158.000 euro uit met zijn betaalkaart.

De hoogleraar stelde toen tijdens de rechtszaak dat het vroeger heel normaal was om geld van de farmaceutische industrie op een eigen rekening te laten storten. ,,Het was toen net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken.’’

 1. Niet alle schepen zijn voorbestemd om de woeste baren te overwinnen
  PREMIUM
  Rotterdam van Toen

  Niet alle schepen zijn voorbe­stemd om de woeste baren te overwinnen

  Redacteuren Priscilla van Agteren en Marcel Potters blikken elke week terug op het Rotterdam van vroeger. Deze week: niet alle schepen zijn voorbestemd om de woeste baren te overwinnen. De Jos Vranken was ooit een Duitse raderstoomboot. In Rotterdam werd het schip een bekend gezicht aan het Noordereiland, waar ze jarenlang dobberde als drijvend kantoor, winkel en tankstation voor de binnenvaart.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

 • In de hele stad (88%)
 • Alleen daar waar overlast is (4%)
 • Nergens (8%)
7778 stemmen