Benzinewagens mogen Rotterdam weer in.
Volledig scherm
Benzinewagens mogen Rotterdam weer in. © Sanne Donders

Oude benzineauto's mogen milieuzone weer in

Oude auto’s die op benzine rijden mogen in Rotterdam weer de milieuzone in. Voor de tweede keer is de gemeente door de rechters op de vingers getikt over het verbod.

Voor de zomer was er al een eerste uitspraak van de rechtbank in Rotterdam, waarin werd gesteld dat benzineauto’s van voor 1 juli 1992 niet geweerd mochten worden in de binnenstad. Na de verloren rechtszaak kwam wethouder Pex Langenberg (verkeer, D66) met een nieuw verkeersbesluit, tot boosheid van de tegenstanders van de milieuzone. De wethouder dacht de rechter te kunnen overtuigen met een nieuw rekenvoorbeeld dat het jongste verkeersbesluit beter moet onderbouwen.

Rotterdammer Nico Meininger spande hierop een kort geding aan. Er werden zolang dit besluit onder de rechter lag, geen bekeuringen uitgedeeld. Uit de uitspraak van de rechter blijkt nu dat Langenberg ten onrechte meende de oude bezineauto’s toch te kunnen weren. De uitspraak gaat overigens alleen over benzineauto’s en niet over dieselauto’s.

Het oordeel is dat het gemeentebestuur onjuist heeft gehandeld door opnieuw ‘een besluit met dezelfde strekking te nemen’. Het gemeentebestuur is aan het eerdere oordeel van de rechtbank gevonden. ,,Omdat het bovendien gaat om een ingrijpende maatregel voor inwoners van Rotterdam die in de milieuzone wonen en met hun oude benzineauto hun woning niet meer kunnen bereiken, heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak het nieuwe besluit van het gemeentebestuur geschorst’’, aldus een verklaring. Tot er een definitieve uitspraak ligt, mogen benzineauto’s van 15 jaar en ouder dus de de milieuzone in. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam