Piet Keijzer alias DJ Spin2Beat (rechts) en Rick Hoppezak van XXL Radio Rotterdam.
Volledig scherm
Piet Keijzer alias DJ Spin2Beat (rechts) en Rick Hoppezak van XXL Radio Rotterdam. © Privéfoto

Oude Rotterdamse radiopiraat maakt comeback en knalt nu techno door de speakers

Eind jaren 70 deed XXL Radio Rotterdam het nog stiekem: de illegale radiozender was via een FM-frequentie door heel het land te beluisteren. Maar de inspanningen van de radiocontroledienst en politie werden de Rotterdamse etherpiraten in 1983 te machtig en stopten de uitzendingen. Nu is XXL Radio Rotterdam terug, met een uitzendvergunning.

Vorig jaar begonnen eigenaar Rick Hoppezak van XXL Radio Rotterdam en Pieter Keijzer, alias DJ Spin2Beat al met uitzendingen via internet. Inmiddels heeft het station een uitzendvergunning en gaan ze voor digitale radio via de ether. Vanaf medio maart denken de radiomakers, die hun studio in Barendrecht hebben staan, via deze opvolger van FM te gaan uitzenden. 

Keijzer heeft er zin in. DAB+ uitzendingen zijn al prima te beluisteren via bijvoorbeeld de smartphone tot de laptop thuis. Nieuwe auto’s hebben tegenwoordig ook een radio met DAB+ ontvangstmogelijkheden. ,,Het is makkelijk ons te vinden. Frequenties onthouden hoeft bij digitale radio niet, je zoekt je favoriete zender gewoon op naam.’’

Dance

In de ochtenduren heeft XXL Radio Rotterdam een (tamelijk) rustig programmering, maar daarna is het de beurt aan de specialiteit van het huis: dance. ,,Overdag de dance voor het grote publiek. Ibiza-stijl zeg maar’’, aldus Keijzer. 

Quote

Techno is wereldwijd in zwang, maar zeker in Rotterdam en omstreken is het groot

DJ Spin2Beat

’s Avonds tussen 20.00 en 22.00 uur is het trance wat de klok slaat en van 22.00 tot middernacht, is de Technopzuid Radioshow aan de beurt. Of zoals het op de site van het station staat: XXL Terror of Techno. Van deze laatste show is DJ Spin2Beat, Keijzer dus, het gezicht. ,,Techno is wereldwijd in zwang, maar zeker in Rotterdam en omstreken is het groot. Wij denken met de techno-uren laat op de avond veel mensen een plezier te doen.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam