Volledig scherm
PREMIUM
Medewerkers van ProRail en de gemeente bekijken voor de laatste keer de rails van de Hofbogen. © Jan de Groen

Oude spoorlijn krijgt opknapbeurt

HofbogenHet dak van het tweede, nog vervallen deel van de Hofbogen in Rotterdam-Noord wordt binnenkort opgeknapt. ProRail verwijdert al het materiaal dat nog doet denken aan de oude spoorlijn en maakt het dak geschikt voor de aanleg van een dakpark.

Quote

Ze kunnen van het viaduct een park maken of een wandelpro­me­na­de

Tom Emmen

De klus kost in totaal 1,2 miljoen euro. Begin januari beginnen de eerste werkzaamheden en in juli is alles klaar. Als het meezit iets eerder nog, zegt Tom Emmen van aannemersbedrijf Wallaard.

Eerst worden de 'spoorse elementen' verwijderd van het viaduct dat sinds 2010 buiten gebruik is: het spoor, de dwarsliggers, het grind en de palen van de bovenleiding. Daarna wordt het hele tracé - vanaf de Heer Bokelweg tot aan de Gordelweg - waterdicht gemaakt. Dat laatste is belangrijk, omdat veel winkels in de onderliggende boogjes kampen met lekkages.

De meest verrotte delen van het beton, dat stamt uit 1905, worden vervangen. Vervolgens wordt de complete Hofpleinlijn bedekt met een vloeibare dakbedekking, Novacell genaamd. ,,Volledig naadloos. Het is iets duurder, maar ook een stuk sneller'', zegt Emmen.

Ook krijgt het dak een 'wortelproof doek'. ,,Als we het hebben opgeleverd kan de gemeente er alle kanten mee op. Ze kunnen van het viaduct een park maken of een wandelpromenade.''

Moeizaam
Plannen van dien aard, naar het voorbeeld van Parijs en New York, bestaan al lang. Afgezien van het eerste deel, vanaf het oude Station Hofplein, verloopt de ontwikkeling van de Hofbogen echter nog moeizaam. De aankomende sloop- en bedekkingswerkzaamheden zijn evenwel een belangrijke stap.

De gemeente laat weten dat er daarna 'nog geen concrete plannen zijn'. ,,Wat precies gaat gebeuren is onduidelijk. Dat bekijken we als de werkzaamheden klaar zijn'', aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Boven op het eerste deel van Hofbogen is al wel een dakpark aangelegd. Dat gaat, ook na enige vertraging, volgend jaar open.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
2763 stemmen