Volledig scherm
Bewoners voeren al enkele jaren strijd voor een overgang naar Hellevoetsluis. © John Biert

‘Oudenhoorn komt bij Hellevoetsluis’

Oudenhoorn wordt vermoedelijk al op 1 januari 2018 aan Hellevoetsluis toegevoegd. Dat bleek vanavond tijdens een vergadering van een provincie Statencommissie.

Daar zeiden alle partijen dat ze vinden dat de verwachtingen die bij de 1200 inwoners van het dorp zijn gewekt moeten worden waargemaakt. Bij een volksraadpleging stemde 93 procent van de Oudenhoornaars voor een overgang naar Hellevoetsluis. De politieke partijen die meededen aan de raadsverkiezingen voor de fusiegemeente Nissewaard beloofden in hun verkiezingsprogramma’s dat naar de wens wordt geluisterd. Zowel het college als de raad van de gemeente Nissewaard – op 1 januari ontstaan na een fusie tussen Bernisse en Spijkenisse - ligt tot nog toe echter dwars. Zij willen een compensatie van 25 miljoen voor het afstaan van het dorp. Dat vond Hellevoetsluis veel te gortig.

Gedeputeerde Rogier van der Sande (VVD) bemiddelt in de kwestie en heeft nu een naar zijn zeggen ‘fair bod’ neergelegd bij beide gemeenten. Hellevoetsluis heeft al gezegd niet aan Oudenhoorn te hoeven verdienen, maar Nissewaard vreest er geld op toe te moeten leggen. Volgens Van der Sande vallen in zijn bod de financiële consequenties alleszins mee.

Hij kreeg vanavond steun van alle statenfracties voor zijn poging er met de gemeenten uit te komen. Gaat Nissewaard niet akkoord met zijn bod, dan laat de gedeputeerde het nog eens doorrekenen door deskundigen, komt dan met het nieuwe voorstel terug. Blijft de fusiegemeente dan zich verzetten, dan grijpt de provincie in. ,,Als het niet lukt eruit te komen, dan moeten we iets forceren, maar liever niet’’, vatte CDA-Statenlid Meindert Stolk de gevoelens van alle partijen samen.

De Oudenhoornaars willen bij Hellevoetsluis horen omdat hun dorp er tegenaan ligt en ze erop zijn georiënteerd. Ze doen er hun boodschappen, gaan er naar school en sporten er. Een bus vol dorpelingen was vanavond bij de vergadering in het provinciehuis en ondersteunde de sprekers regelmatig met een luid applaus. Na afloop keerden ze vol hoop huiswaarts.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6921 stemmen