Volledig scherm
Foto ter illustratie © Pixabay

Ouderen slachtoffer helpdeskfraude, bitcoin-bedrijf voorkomt erger

Twee ouderen zijn slachtoffer geworden van zogenaamde  helpdeskfraude. Daarbij werd aanvankelijk voor meer dan 15.000 euro buitgemaakt. Een deel van dat geld kregen de twee ouderen terug door een oplettend bitcoinbedrijf. Dat meldt het Cybercrime Team Rotterdam vandaag.

Het gaat om een 80-jarige man en een 72-jarige vrouw die eind vorig jaar werden opgebeld met de smoes dat er iets mis zou zijn met hun computer. De oplichters wisten zich daarna toegang te verschaffen tot de computers van de man en de vrouw en de rekeningen van de slachtoffers. De rekening van de vrouw werd gebruikt om het buitgemaakte geld van de man door te sluizen. 

Oplettend crypto-bedrijf

De man was wijsgemaakt dat zijn computer de hele nacht aan moest staan. Er werd hem uiteindelijk maar liefst 14.000 euro afhandig gemaakt. Bij de vrouw namen de oplichters 1.250 euro op. Van dit geld werden uit naam van het vrouwelijke slachtoffer bitcoins aangeschaft bij een online handelsbedrijf voor dit soort cryptomunten. 

Quote

Het geld stond nog netjes te wachten

Volgens het Cybercrime-team kreeg het oplettende cryptovaluta-bedrijf argwaan vanwege de hoge leeftijd van de aanvraagster. Het bedrijf, Bitvavo.com, besloot de gekochte bitcoins daarom vast te houden. In plaats van nieuwe betaalverzoeken van de oplichters te verwerken, wachtte het bedrijf tot het moment waarop óf de aanvraagster óf de politie contact zou opnemen. 

,,Een half jaar na de oplichting stond het geld dus nog netjes op de slachtoffers te wachten!”, zo merkt de politie verrast op. In de tussentijd is de koers van de Bitcoin wel gedaald. Door het oplettende bedrijf hebben de twee slachtoffers toch nog een kwart van het buitgemaakte geld teruggekregen.

Helpdeskfaude is lucratief

In Nederland worden nog elk jaar veel mensen slachtoffer van helpdeskfraude. Vaak belt vanuit het buitenland een Engelssprekende ‘Microsoft-medewerker’ die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. De criminelen laten hun slachtoffers een programmaatje installeren waarmee ze de controle over de computer kunnen overnemen.

Na het overnemen van de computer kunnen slachtoffers op verschillende manieren benadeeld worden. De fraude is lucratief. Zo maakte dit soort fraude in 2017 in Nederland bijna 2.000 slachtoffers. Bij elkaar werd toen zo’n 7 miljoen euro buitgemaakt. Eén van de slachtoffers werd destijds zelfs voor 98.000 euro opgelicht, zo blijkt uit cijfers van de politie.

Het oplettende bedrijf dat de cryptomunten vasthield, is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Bitcoinbedrijven. Deze vereniging helpt de politie bij het bestrijden van ‘Tech Support Scam-fraude’. 

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6141 stemmen