Volledig scherm
© Facebook

Ouders Anouk (19) in vliegtuig naar Cuba om dochter te zoeken

UpdateDe 19-jarige Anouk van Luijk uit Hellevoetsluis wordt vermist op Cuba. Haar ouders zijn doodongerust. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vermissing. Haar ouders zitten op dit moment in het vliegtuig naar Cuba om hun dochter te zoeken. Dit meldt een tante van Anouk. 

Een aantal weken geleden reisde de jonge vrouw in haar eentje af naar het Caribische eiland. Ze stelde haar ouders op de hoogte toen ze onderweg was naar de airport. Vier dagen geleden zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze kwam nooit hier aan. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bekend met de zaak en heeft contact met de familie. ,,De Nederlandse ambassade in Cuba probeert met lokale autoriteiten uit te zoeken wat er aan de hand is en de familie zo goed mogelijk bij te staan.'' Zowel het ministerie als de Nederlandse ambassade in Havana zeggen alles in het werk te stellen om snel duidelijkheid te krijgen over de situatie van de vermiste Anouk. 

,,We hebben net gehoord dat ze inderdaad niet op die vlucht zat. We zijn twee dagen bezig geweest om daar achter te komen’’, zegt haar vader Wim van Luijk, die een oproep op Facebook plaatste. Het contact met de autoriteiten verloopt stroef, vindt hij. ,,Het duurt allemaal te lang. Mijn ex-vrouw en ik gaan naar Cuba, maar dat wordt zoeken naar een speld in een hooiberg.''

Tekst loopt door onder de foto.

Overstuur

Volledig scherm
Anouk (19) is vermist op Cuba. Dit is een recente foto van haar. © Privefoto

Hij had zaterdagmiddag, 6 uur ‘s ochtends lokale tijd, voor het laatst contact met Anouk. ‘s Middags zou ze op haar vlucht naar Nederland stappen. De dagen daarvoor spraken ze elkaar veel: telefonisch en via WhatsApp, maar plots stopte het contact.

Tijdens het laatste telefoongesprek was Anouk erg overstuur. ,,Haar bankpas was een paar dagen eerder ingeslikt, ze had geen geld en geen slaapplek. Ze vertelde dat ze de hele nacht over straat had rondgelopen.’’ Aan de telefoon kreeg ze een enorme paniekaanval, vertelt de in Zuidland woonachtige Van Luijk. ,,Ze woont op zichzelf in Hellevoetsluis en kan dus voor zichzelf zorgen. Maar ze heeft óók medicatie nodig om psychoses te voorkomen.’’

Ze zou ook al meerdere dagen met een voedselvergiftiging rondlopen. Van Luijk heeft een paar keer geld overgemaakt naar de Nederlandse ambassade in Cuba, waar Anouk het geld heeft opgehaald. Maar ook zaterdag lag er geld gereed, dat niet werd opgepikt.

Onderbuikgevoel

Van Luijk werd wakker met een raar gevoel, zondagochtend. Die middag moest zijn dochter thuiskomen. Hij kon er niet bij zijn op Schiphol, omdat hij op vakantie is in Frankrijk. Maar zijn ex-vrouw wachtte bij het vliegveld, waar Anouk nooit verscheen. 

,,We weten niet of ze in het ziekenhuis ligt, of haar iets ernstigs is overkomen. We weten helemaal niks'', zegt de vader machteloos. Zijn dochter was tijdens het laatste gesprek in Campo Florido, zo'n 45 minuten vanaf de binnenstad van hoofdstad Havana. 

Volledig scherm
Anouk een aantal jaren geleden. © Privefoto

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5229 stemmen