Volledig scherm
Marijke en Ab Groeneweg, de ouders van Leon. © SBS

Ouders naar SBS-programma om zoon op te laten graven

In een wanhoopspoging om de waarheid achter de dood van hun zoon te achterhalen, willen de ouders van Leon Groeneweg uit Schiedam zijn lichaam laten opgraven. Ze hopen daarbij op financiële steun van tv-zender SBS6.

Volledig scherm
Leon Groeneweg kwam zes jaar geleden onder verdachte omstandigheden om het leven. © AD
Quote

We weten niet eens of het Leon wel is die we zes jaar geleden hebben begraven.

Marijke Groeneweg

Zes jaar nadat Leon op 19-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden om het leven kwam, geven zijn moeder en stiefvader de strijd nog niet op. Na diverse, vergeefse pogingen het onderzoek naar de dood van hun zoon heropend te krijgen, hebben ze nu hun hoop gevestigd op de commerciële tv-zender SBS6.

Die zender brengt elke werkdag Geld maakt gelukkig op tv waarin 10.000 euro wordt verdeeld onder drie kandidaten die een bijzondere bestemming hebben voor een bedrag met drie nullen.

Marijke en Ab hopen op een flinke donatie, want ze willen op eigen kosten het stoffelijk overschot van Leon laten opgraven zodat een onafhankelijk forensisch patholoog onderzoek kan doen naar de doodsoorzaak. De politie houdt het op een noodlottig ongeval, maar Leons ouders weigeren dat te geloven.   
   
Leon werd in 2008, nadat hij enkele dagen vermist was geweest, dood gevonden in het Brielse Meer. Kort voor zijn vermissing was hij uit zijn vriendengroep gestapt omdat die zich steeds crimineler manifesteerde. Leon werd vanuit die groep via internet met de dood bedreigd.

Luguber
De wens van Ab en Marijke lijkt luguber, maar ze zien geen andere mogelijkheid om de waarheid aan het licht te krijgen. ,,We weten niet eens of het Leon wel is die we zes jaar geleden hebben begraven,'' zegt Marijke met trillende stem.

Quote

We kunnen niet verder met ons leven zolang we vragen hebben waarop justitie geen antwoord wil geven.

Nogmaals Marijke Groeneweg

,,We hoefden Leon van de politie niet te identificeren en we hebben hem ook nooit meer mogen zien. Als het daadwerkelijk Leons lichaam is dat in de kist ligt, willen we dat de patholoog die we op het oog hebben, de kans krijgt onderzoek naar de dood van Leon te doen. Want we twijfelen aan de kwaliteit van het politieonderzoek.''

Marijke geeft een voorbeeld: ,,In het sectierapport staat dat de lengte van het stoffelijk overschot 1,94 meter is. Leon was 1,88 meter!''

Marijke en Ab hopen dat de burgemeester toestemming geeft voor de opgraving, als ze daar uiteindelijk de financiële middelen voor bij elkaar hebben. Marijke: ,,We kunnen niet verder met ons leven zolang we vragen hebben waarop justitie geen antwoord wil geven.''

'Geld maakt gelukkig' draait om mensen die het geld niet hebben om hun grote wens te laten uitkomen. Door de sympathie van het publiek te winnen, kunnen ze tot 10.000 euro in de wacht slepen. De wens van Marijke en Ab komt vanavond om 20.00 uur aan bod.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam