Volledig scherm
Leon Groeneweg. © privéfoto

Ouders omgekomen Leon: 'Waarheid moet boven tafel'

Vijf jaar geleden kwam de 19-jarige Leon Groeneweg onder verdachte omstandigheden om het leven. 'Een noodlottig ongeval,' verklaarde de politie. 'Onze zoon is vermoord,' zeggen de ouders tegen het AD/Rotterdams Dagblad. Ze eisen een nieuw onderzoek.

Volledig scherm
Leon Groeneweg. © privéfoto

Leon uit Schiedam raakt 7 juni 2008 vermist. Tien dagen later wordt hij dood gevonden in het Brielse Meer. Politie en Justitie houden het op een noodlottig verdrinkingsongeval. Leons ouders zeggen zeker te weten dat hun zoon is vermoord en eisen heropening van het onderzoek. Desnoods via een kort geding.

Ze zijn onderhand moegestreden. Maar opgeven? Dat nooit. 'We blijven vechten,' zegt Leons moeder Marijke tegen het AD/Rotterdams Dagblad. 'We worden al jaren aan het lijntje gehouden. We gaan door tot de waarheid boven tafel komt.'

Kort voor zijn verdwijning vertelt Leon zijn ouders zich af te willen keren van zijn groep vrienden vanwege hun toenemende drugsgebruik en hun criminele activiteiten.

Vriendenclub
Ook wil hij de politie informeren over Tariq Chatta (19), die op raadselachtige wijze de dood vindt in een ondiepe sloot nadat hij is bedreigd omdat hij met de vriendenclub wilde breken. In 2010 wordt het dan gesloten onderzoek heropend omdat een verband lijkt te zijn tussen de mysterieuze dood van Leon en Tariq. Het levert geen nieuwe aanknopingspunten op.

Nu er volgens Leons ouders nieuwe informatie is, willen ze dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak van de plank haalt. De Haagse advocaat J. Knoester eist van het OM dat de ouders inzage krijgen in het strafdossier om uit te vinden wat politie en justitie aan onderzoek hebben gedaan. 'Ze willen een oordeel kunnen vormen over de rol van alle betrokkenen zodat ze zich kunnen beraden over eventueel te nemen straf- en tuchtrechtelijke stappen,' stelt Knoester. 'Hierbij moet gedacht worden aan het aanhangig maken van een artikel 12-procedure (om de zaak toch voor de rechter te brengen, red.) en het indienen van een klacht omtrent de werkwijze van politie en justitie.'

Tv-programma Het Zesde Zintuig Plaats Delict
Leons ouders schakelen het tv-programma Het Zesde Zintuig Plaats Delict in en na de uitzending, enkele weken geleden, krijgen ze tal van berichten omtrent mogelijk bij de moord betrokken personen. Daarbij worden steeds de zelfde namen genoemd: die van de voormalige vrienden die als laatste bij Leon waren toen hij gedrogeerd vanuit Schiedam in een auto werd meegenomen naar een camping bij het Brielse Meer.

Het meest opvallend aan de zaak is dat de laatste twee dagen voordat Leon wordt gevonden in het water, daar door de politie zonder resultaat is gezocht. En al voordat zijn lichaam is geïdentificeerd komen de 'vrienden' van Leon op zijn chill-plek bijeen en kalken ze 'R.I.P. Leon' op de bestrating. Pas in een veel later stadium worden ze als getuigen gehoord. Verklaringen hebben ze dan al op elkaar af kunnen stemmen.

Drugs
Bij de politie wordt door de vrienden verklaard dat Leon, stijf van de drugs, op een bepaald moment in paniek de camping afrent richting het strandje bij het meer. Getuigen horen schreeuwen: 'Ze willen me vermoorden.' Leon verdwijnt en wordt niet meer gevonden. Al even opvallend is dat de vrienden tijdens de vermissing twee keer terugkomen op de camping. Bij de politie verklaren ze hem te hebben gezocht op de dag van zijn verdwijning. 'Maar niemand heeft 112 gebeld,' zegt Leons moeder.

Eén van de betrokken jongens heeft inmiddels tegenover Leons ouders verklaard niet naar de politie te durven stappen om een verklaring af te leggen. 'Uit angst dat hij de volgende is die het niet na kan vertellen.''
Hij is zelfs verhuisd. Dat zegt genoeg, lijkt mij. We hebben inmiddels meerdere jongeren gesproken die nu wel verklaringen afleggen die belastend zijn voor bepaalde figuren uit de groep. Reden genoeg om het onderzoek alsnog te heropenen.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam