Volledig scherm
Marijke en Ap, de ouders van Leon Groeneweg, hebben slechts één ordner met informatie van het OM gekregen. Hun eigen onderzoek leverde alleen vijf klappers met gegevens op © Privéfoto

Ouders omgekomen Leon willen dossiers OM

Vijf jaar nadat hun zoon Leon Groeneweg (19) onder mysterieuze omstandigheden overleed, dachten zijn ouders Marijke en Ap afgelopen mei eindelijk van justitie duidelijkheid te krijgen over de toedracht van zijn dood. Die hoop bleek echter tevergeefs, meldt het AD/RD.

Volledig scherm
Leon Groeneweg © Privéfoto

Het Openbaar Ministerie (OM) beloofde in een gesprek met Leons ouders en hun advocaat het onderzoeksdossier ter beschikking te stellen. De hoop dan toch de waarheid achter Leons dood te kunnen achterhalen werd echter de grond ingeboord, want de Schiedammers kregen slechts een summier deel van het dossier.

'Het vertrouwen dat door het OM in het gesprek met ons is gewekt, wordt hierdoor ernstig aangetast,' zegt de Haagse advocaat Job Knoester. 'Het is teleurstellend.'

De raadsman heeft de recherche-officier van justitie inmiddels per brief verzocht de resterende dossierdelen alsnog te verstrekken aan Leons ouders. 'Wordt daar geen gehoor aan gegeven, dan zal ik de familie adviseren door te procederen om alsnog het volledige dossier te verkrijgen,' kondigt Knoester aan.

Beledigd
Marijke en Ap zijn zwaar teleurgesteld en voelen zich beledigd. Al vanaf het moment dat hun zoon in 2008 dood in het Brielse Meer werd gevonden, twijfelen ze ernstig aan de conclusie van de politie dat Leon Groeneweg als gevolg van een noodlottig ongeval door verdrinking om het leven is gekomen.

Ze startten zelf een onderzoek; hun dossier met verzamelde informatie is inmiddels opgelopen tot vijf ordners. Dat wat het OM heeft gegeven telt er slechts één. En de informatie daarin behelst slechts summiere gegevens over het recherche-onderzoek.

Leons ouders verkeerden, zo schrijft advocaat Knoester het OM, in de veronderstelling dat hen een afschrift van het gehele dossier zou worden verstrekt en dat de rechercheofficier van justitie open stond voor hun bevindingen na de bestudering ervan. Een team van deskundigen, samengesteld door Marijke, Ap en hun advocaat, zou het dossier onder de loep nemen.

Al tijdens het gesprek met de rechercheofficier van justitie zijn Marijke en Ap al wel op een opmerkelijke tegenstrijdigheid gestuit. 'De officier van justitie gaf ons meermalen aan dat de zaak vanaf het begin door de recherche als moord is behandeld. Maar ons is vanaf 2008 steeds verteld dat van een ongeluk werd uitgegaan,' zegt Marijke. 'Wat moet je nu dan geloven?'

Het is voor Ap en haar onverteerbaar dat ze zo lang moeten touwtrekken om het dossier te krijgen als Leon daadwerkelijk door een ongeluk zou zijn overleden. 'Daardoor hebben we het gevoel dat het OM zaken wil achterhouden, nu dus weer. Om gek van te worden.'

Leons ouders zijn overtuigd van een misdrijf en dat hij dood moest omdat hij wilde breken met zijn steeds crimineler wordende vrienden. Ze zeggen ontdekt te hebben dat hun zoon werd gedrogeerd toen hij door zijn vrienden in de auto werd meegenomen naar een camping in Brielle. Na enkele weken vermist te zijn geweest werd hij in het water bij het strandje van de camping dood gevonden.

Informatie
Nadat enkele maanden geleden het tv-programma Het Zesde Zintuig Plaats Delict aandacht aan de zaak besteedde, kregen Ap en Marijke nieuwe informatie binnen. Dat was voor hun advocaat het sein het OM te vragen het onderzoek te heropenen.

Een gesprek volgde; het dossier zou dan toch eindelijk mogen worden ingezien. Maar met slechts die ene ordner voelen Marijke en Ap zich op z'n zachtst gezegd in de maling genomen.

Het OM zegt niet te kunnen reageren omdat de betreffende rechercheofficier van justitie deze week niet aanwezig is.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam