Overdekte markthal slaat aan; nog één erbij

VideoRotterdam krijgt er weer een overdekte markthal bij, deze keer in Hoogvliet. De versmarkt wordt drie keer zo groot als de onlangs geopende Marché 010. ,,Mensen willen weer een praatje maken met de groenteboer.''

Initiatiefnemer Hakim Farkouchi denkt dat er, net als in Rotterdam-Noord, behoefte is aan een goedkope versmarkt in dit deel van de stad en het aangrenzende Spijkenisse. Nu rijden veel bewoners naar Rotterdam-Zuid voor verse producten als kruiden, noten, verse vis, groente en fruit. ,,Dat hoeft dadelijk niet meer.''

Een plek voor de nieuwe markthal heeft de ondernemer al gevonden: het oude pand van de Jumbo aan de Wilhelm Tellplaats, op een steenworp afstand van het winkelcentrum van Hoogvliet.

Quote

Het winkelpand hoeft niet te worden verbouwd.

Initiatiefnemer Hakim Farkouchi

Dat winkelpand van 1.800 vierkante meter staat al een tijdje leeg en is volgens Farkouchi ideaal voor zijn plan. ,,We kunnen er meteen beginnen. Het hoeft niet te worden verbouwd.'' In het pand komen tientallen units en marktkramen van 15 vierkante meter, met een eigen terras van 5 vierkante meter.

Vanuit de ondernemers is er veel interesse voor een nieuwe markthal, weet hij. Meerdere marktlui die in Marché 010 geen plek hebben kunnen bemachtigen, willen nu hier aan de slag.

Volledig scherm
De markthal in Noord lijkt een succes. In Hoogvliet komt er nu nog een. © AD/Ilah Rubio

Praatje

Maar zijn drie markthallen in één stad niet te veel? ,,Nee hoor. In landen als Spanje en Marokko zie je ook dat elke wijk een versmarkt heeft. Zoiets is daar heel normaal. Maar ook in Nederland zie je dat hier steeds meer behoefte aan is. Mensen willen weer een praatje kunnen maken met de plaatselijke groenteboer of de slager, ze zijn de supermarkten een beetje zat.''

Quote

Een investe­ring van honderden miljoenen kun je niet terugver­die­nen met aardbeien

Farkouchi

Maar de grote Markthal bij Blaak loopt slecht? Dat is volgens Farkouch een heel ander verhaal. ,,Een investering van honderden miljoenen kun je niet terugverdienen met aardbeien. Zoiets moet je ook in de wijken neerzetten en niet in het centrum van Rotterdam.'' De huurprijzen in de nieuwe markthal van Farkouch zijn ook aanzienlijk lager dan die in de grote Markthal (125 euro per week).

Dat het concept van een overdekte markt aanslaat, blijkt wel in Rotterdam-Noord. Het in september geopende Marché 010 trekt nu al veel publiek. ,,We zijn pas kort open, maar je ziet nu al continu mensen lopen'', zegt kaasboer Marco Sijens. Die komen niet alleen voor de lagere prijzen, weet hij, maar ook voor de sfeer en de kwaliteit van de producten.

Groente- en fruitboer Paul van Breukelen vertelt dat de markthal een stukje nostalgie terugbrengt in de wijk. ,,Vroeger had je hier in Noord ook de bloemenmarkt, een groente- en fruitmarkt en de pluimveemarkt. Het is leuk dat daar nu weer iets van terugkomt, een ontmoetingsplek.''

De markthal trekt ook veel bezoekers -personeel van bedrijven in de omgeving en scholieren. ,,Ik kom hier drie keer per week. Het is hier heel fijn. Je hebt een breed aanbod, goede prijzen en hoge kwaliteit'', zegt een van hen. De Rotterdammer heeft nog wel een tip voor de eigenaren: ,,Als ik hier shop, moet ik toch naar de Albert Heijn. Wil je dat mensen hier kopen, dan moet je een compleet aanbod hebben, met ook een slager. Dan kan ik na het eten al mijn boodschappen doen.

Volledig scherm
Hakim Farkouchi: ,,Mensen zijn supermarkten zat.'' © Frank de Roo

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9429 stemmen