Volledig scherm
© ANP

Overleg met bezoekers over crisis in Essalam Moskee

De bezoekers van de Rotterdamse Essalam Moskee worden vandaag bijgepraat over de situatie rond het ontslag van alle vaste medewerkers van het gebedshuis in Rotterdam-Zuid. Dat gebeurt door de Stichting Gemeenschap Essalam Moskee (SGEM). De belangrijkste boodschap: 'We blijven open'.

De Al Maktoum Foundation, de geldschieter van de grootste moskee van Nederland, heeft het ontslag van onder anderen directeur Jacob van der Blom en de imam aangevraagd. De Arabieren droegen destijds 8 miljoen euro bij aan de bouw en maandelijks zo’n 40.000 euro aan de exploitatiekosten.

De Essalam Moskee is al jaren het toneel van juridische conflicten. Een deel van de Marokkaanse bezoekers, die de Essalam ooit hebben opgericht, wil meer invloed in de moskee. Het is nog onduidelijk of de Al Maktoum Foundation de exploitatie van het bouwwerk op Zuid blijft betalen. De Moslimkrant meldt op basis van een bron dat dit wél de bedoeling is, Van der Blom meent echter dat de geldkraan is dichtgedraaid. De huidige secretaris bevestigt dat er inderdaad geen geld meer binnenkomt van de Arabieren. 

Eind vorig jaar oordeelde de Rotterdamse rechtbank dat de Arabische bestuursleden uit het bestuur moesten. De statuten, waarin staat dat er enkel bestuursleden uit wijken op Rotterdam-Zuid mogen zijn, waren op een onrechtmatige wijze aangepast door de toenmalige voorzitter.

Er zijn een behoorlijk aantal geïnteresseerden aanwezig. De betrokkenheid is erg groot. Verslaggever Adrianne de Koning twittert live vanuit de moskee.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

 1. Niet alle schepen zijn voorbestemd om de woeste baren te overwinnen
  PREMIUM
  Rotterdam van Toen

  Niet alle schepen zijn voorbe­stemd om de woeste baren te overwinnen

  Redacteuren Priscilla van Agteren en Marcel Potters blikken elke week terug op het Rotterdam van vroeger. Deze week: niet alle schepen zijn voorbestemd om de woeste baren te overwinnen. De Jos Vranken was ooit een Duitse raderstoomboot. In Rotterdam werd het schip een bekend gezicht aan het Noordereiland, waar ze jarenlang dobberde als drijvend kantoor, winkel en tankstation voor de binnenvaart.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

 • In de hele stad (88%)
 • Alleen daar waar overlast is (4%)
 • Nergens (8%)
7778 stemmen