Volledig scherm
Archieffoto © anp

'Pabo-studente mag niet voor de klas met hoofddoek'

RotterdamEen Pabo-studente van de Hogeschool Rotterdam zou alleen stage mogen lopen bij een openbare basisschool in Rotterdam als zij haar hoofddoek afdeed. Die voorwaarde weigerde de studente, zodat zij de stageplaats aan haar neus voorbij zag gaan. Dit meldt het AD/Rotterdams Dagblad.

De diep teleurgestelde studente benaderde daarop de PvdA in Rotterdam, die gisteren het stadsbestuur om opheldering heeft gevraagd.

De basisschool liet de studente weten dat ook de kinderen geen hoofddoek mogen dragen. De PvdA is geschokt en wil weten hoe vaak scholieren en leerkrachten op openbare scholen geweigerd worden in Rotterdam omdat zij een hoofddoek dragen.

Twijfel over studie
Volgens PvdA-raadslid Zeki Baran vond de studente de ervaring zo vervelend dat zij zelfs twijfelde of zij door wilde gaan met haar studie tot basisschoolleerkracht.

'Gelukkig heeft ze dat wel gedaan en heeft ze nu een andere stageplek gevonden.' Baran stelt dat de studente zich door de openbare school ongelijk behandeld voelt en wegens haar geloof gediscrimineerd.

Niet eerste weigering
De studente zelf wil niet reageren. Evenmin is bekend bij welke Rotterdamse basisschool zij stage wilde lopen. Het is niet de eerste keer dat een studente met een hoofddoek wordt geweigerd bij haar stageplek.

In juni deed de 23-jarige Khadija Abbou haar verhaal in het AD/RD. Zij mocht alleen stage lopen bij een Rotterdamse sportschool als zij haar hoofddoek afdeed. Toen ze dat weigerde ging de stage niet door. De studente vocht de zaak aan bij de rechter.

Anti-discriminatiebureau Radar krijgt ongeveer twee klachten per jaar over stagiaires die geweigerd worden wegens een hoofddoek.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam