Volledig scherm
Stilwerk-directeur Alexander is tevreden over het pakhuis Santos op Katendrecht. Het pakhuis wordt omgebouwd tot een designcentrum. © Antti Liukku

Pakhuis Santos wordt design warenhuis

Het monumentale pakhuis Santos op Katendrecht, dat al jaren leegstaat, wordt omgebouwd tot een designcentrum.

Wethouder Schneider van Rotterdam meldde vandaag dat het pand wordt ontwikkeld door Stilwerk uit Duitsland, dat al grote vestigingen heeft in Berlijn en Hamburg. Dit wordt hun eerste locatie in de Benelux.

Quote

Het doet ons denken aan onze vestiging in Hamburg

Alexander Garbe

In Santos komen (op een vloeroppervlak van 8000 vierkante meter) wel 20 winkels, vooral gericht op design van woninginrichting. Op het dak wil Stilwerk 22 woningen bouwen met een met exclusieve inrichting. Medio 2019 moet de Benelux-vestiging van Stilwerk gereed zijn. Het bedrijf is momenteel in onderhandeling met de gemeente over aankoop van het pand.

Stilwerk-directeur Alexander Garbe is enthousiast over Rotterdam en over Katendrecht. ,,Het doet ons denken aan onze vestiging in Hamburg. Ook dat was in een rosse buurt in het havengebied. Wij houden van oude gebouwen.'' En het pand is nog in goede staat, laat hij weten. Hij schat dat de totale investeringen tussen de 12 en 16 miljoen euro zullen bedragen. 

Exclusieve merken

Stilwerk Rotterdam moet ook een centrum worden waar lokale designers zich kunnen ontwikkelen. ,,Die willen we ondersteunen. Ook organiseren we festivals en awards. Dit pand gaat één en al design uitstralen'', aldus Garbe.

Het is de bedoeling dat het centrum, met winkels van exclusieve merken, bezoekers van ver buiten Rotterdam trekt.

Verder zegt Garbe dat het mogelijk ook onderdak kan bieden aan de Fenix Food Factory, die op termijn weg moet uit de Fenix Loodsen. ,,Ik vind de Food Factory fantastisch. Ze zijn welkom in Santos.'' 

Volledig scherm
Het monumentale pakhuis Santos staat al jaren leeg. © Antti Liukku

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5236 stemmen