Volledig scherm
Jord Althuizen en Kasper Stuart begin juni, toen ze nog hard bezig waren om hun restaurant Black Smoke naast de Van Nelle Fabriek te verbouwen. © Jan de Groen

Pakken barbecue-restaurant én veganistische strandtent een horeca-award voor Rotterdam?

Black Smoke op het terrein van de Van Nelle-fabriek, Herman den Blijkers Goud, Hotel Supernova, de veganistische strandtent Pele Surf Shack, GaleriAAA by Mangiare en de staplocaties van Weelde en Mono. Deze Rotterdamse horeca-zaken maken allemaal kans op een Entree Award, een door horecavakblad Entree Magazine in het leven geroepen prijzenslag. De nominaties zijn bekend: op 25 november wordt duidelijk wie er gewonnen hebben.

Black Smoke is een idee van barbecue-goeroe Jord Althuizen en zijn Vlaamse compagnon Kasper Stuart. Volgens de kenners van Entree Magazine is het een van de vijf beste restaurantconcepten die ze dit jaar hebben gezien. ‘Het totaalplaatje – eten, drinken, sfeer, service, interieur, locatie en doelgroep – benadert in deze categorie de perfectie.’

In wellicht de aardigste deelcategorie, die van de DareDevil, zijn twee van de vijf initiatieven Rotterdams.  Het gaat dan om GaleriAAA by Mangiare, een samenwerkingsverband tussen kunstenaarscollectief AAAFresh123 en Mangiare aan de Zaagmolenkade 124, en strandpaviljoen Pele Surf Shack in de Rotterdamse badplaats Hoek van Holland. De strandtent serveert enkel plantaardig eten en drinken. Het zijn ‘gedurfde en verrassende horecaconcepten die dienen als inspiratiebron voor de industrie’. Zo schrijft het vakblad. ‘De initiatiefnemers van deze concepten zijn eigenwijs, durven risico te nemen en kijken buiten de gebaande paden.’  De concurrentie komt uit Tilburg, Amsterdam en Maastricht. (Tekst loopt door onder de foto).

Volledig scherm
Barend Lippens en Charlotte Damen zorgen voor een stranddag zonder dierlijke producten in Pele Surf Shack. © Marc Heeman

Karakter

Supernova aan de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam gaat in de categorie ‘best hotel design’ de strijd aan met het Eindhovense Kazerne, Park Centraal in Amsterdam, The Anthony in Utrecht en De Blanke Top in Cadzand. Goud van Herman den Blijker en Nick de Kousemaeker kreeg in deze krant, de Volkskrant en NRC Handelsblad povere recensies, maar de jury van Entree Magazine geeft hun gelegenheid op de Lloydpier wel een kans op de award voor beste restaurantdesign. Alleen zaken met ‘karakter en een onderscheidend ontwerp’ haalden hier de vijf nominaties binnen. 

Onder het kopje ‘best nightlife & entertainment’ worden Weelde in het Merwe- en Vierhavensgebied in Rotterdam-West en Mono aan de Vijfhofstraat genoemd. In die laatste straat in Noord is ook Mooie Boules te vinden, een genomineerde voor het beste gastvrijheidsconcept. Maar omdat Mooie Boules is begonnen in Amsterdam toch een beetje minder Rotterdams dan de eerder genoemde genomineerden.

Volledig scherm
Mooie Boules in Rotterdam. © Jan de Groen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8516 stemmen