Volledig scherm
De wederopbouwpanden. © AD

Panden verkocht voor een habbekrats

Het aanstaande sloopbesluit voor twee wederopbouwpanden in Rotterdam-Centrum staat op losse schroeven. Fracties betwijfelen of oud-wethouder Hans Vervat genoeg heeft betaald. ,,Hij heeft een heel goede deal gesloten met de gemeente.''

Binnen de vastgoedwereld wordt verbaasd gereageerd op de transactie die de gemeente heeft gesloten met ex-wethouder, havenbaron en Kuip-vernieuwer Hans Vervat. Gesteld wordt dat het familiebedrijf van Vervat de panden ver onder de marktprijs heeft aangeschaft.

,,Nu er sprake is van nieuwbouw in plaats van renovatie, is de grond veel meer waard. Ik schat tenminste 50 procent meer,'' zegt makelaar Leslie de Ruiter. ,,Ik kan alleen zeggen dat hij een heel goede deal heeft gesloten.'' In 2011 kocht Vervat voor drie miljoen euro twee verwaarloosde wederopbouwkantoren aan de Westewagenstraat, recht tegenover de Laurenskerk.

Renovatieplicht
Voor de panden gold een strikte renovatieplicht, omdat de torentjes van 'cultuurhistorische-waarde' zijn. Niet veel later stelde Vervat dat renovatie niet rendabel is en maakte hij plannen voor twee nieuwe, hogere torens (in 'wederopbouw stijl') met 231 studentenwoningen. Oud-wethouder Karakus ging onder druk van de raad akkoord, maar stelde dat de ontwikkelaar dan wel moet bijbetalen vanwege de waardestijging.

Morgen beslist de gemeenteraad over het dossier Westewagenstraat. Uit navraag van deze krant blijkt echter dat de grondprijs niet is aangepast. ,,De prijs is hetzelfde. Het bleek dat aanpassing niet nodig is,'' aldus een woordvoerder van wethouder Schneider (Leefbaar). Vervat laat weten dat 'in het koopcontract hier niets over staat vermeld'. Ook zegt hij veel andere kosten te hebben gemaakt.

De VVD-fractie, voorstander van de huidige plannen, noemt het 'zeer vreemd'. ,,Ik heb altijd gedacht dat Vervat zou bijbetalen. Hier wil ik meer van weten,'' zegt Jan-Willem Verheij. Ook de PvdA eist 'absolute transparantie', zegt fractievoorzitter Leo Bruijn. ,,Juist omdat Vervat een prominent partijgenoot is. Als het schimmig is, kunnen wij geen besluit nemen.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam