Meer groen in een wijk of stadsdeel. Het is bijna altijd een garantie tot blijdschap bij omwonenden. Rond de Rotterdamse Maashaven ligt dat gecompliceerder. Het dempen van een deel van deze haven om er een park aan te leggen, is zeker niet de droom van iedereen. Zo bleek gisteravond tijdens een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst. De bewoners vrezen dat de volgende stap het ‘volbouwen’ van de haven is.
Angelique MuldersLaatste update:28-11-19, 11:34
Rotterdam groeit. Tot 2040 moeten er daarom 50.000 woningen bij. Tegelijkertijd dient er meer groen te komen, om al die (nieuwe) bewoners te kunnen laten recreëren en ontspannen. De Maashaven (600.000 vierkante meter water) tussen Katendrecht, de Afrikaanderbuurt en de Tarwewijk gedeeltelijk dempen en in een park veranderen, behoort tot één van de mogelijkheden die buitenruimte-wethouder ziet om te vergroenen.
Je koopt niet voor zeven ton een kadewoning aan het water om over een paar jaar aan een wijkpark te wonen
Bewoonster Katendrecht tijdens bijeenkomst in Maassilo
In de Maassilo presenteerde de gemeente gisteravond drie parkvarianten. Volgens de initiatiefnemer was het de bedoeling om te ‘proeven’ hoe de drie ideeën van Park Maashaven vallen (zie kader). ,,We willen er het gesprek en de mensen mee inspireren’’, liet een woordvoerder vooraf weten.
De bijeenkomst in de Maassilo om de meningen te peilen over drie ‘modellen’ van een park in de Maashaven verliep wat chaotisch en de irritatie was voelbaar. Dat laatste kwam onder meer omdat veel van de circa 125 aanwezigen van mening zijn dat de gemeente niet duidelijk genoeg is over haar parkplan én de Rotterdammers ook niet tijdig op de hoogte stelt.
Bewoners van Katendrecht waren woensdagavond dik in de meerderheid, maar ook Tarwewijkers en binnenvaartschippers lieten zich horen. Zeker als ze geen heil zien in het deels dempen van deze haven.
Uit een live-enquête in de zaal bleek dat er best mensen zijn die Park Maashaven een aardig vooruitzicht vinden, maar zij stonden niet op om daarvoor de microfoon te pakken. Kaap-bewoonster Pascalle de Beer kan alleen voor het kleinste park wat vreugde opbrengen. Maar ze ziet vooral minpunten. ,,Ik ben verloskundige en rij daarom veel ’s avonds en ’s nachts langs de Maashaven. Je ziet dan ratten lopen en drugsdealers. Die ellende ga je in dat park terugzien, net als zwerfvuil. Let maar op.’’
De opmerking van een man uit de Afrikaanderwijk om de bestaande (kleine) parken rondom de haven eerst eens op te knappen, kreeg applaus. ,,Dat is veel goedkoper.’’ Een ander vindt het zonde om water te vervangen door groen. Het lijkt haar slimmer om asfalt in te ruilen voor flora en fauna.
Eb en vloed
Het in omvang meest bescheiden parkmodel is het ‘Eilandpark’ met zijn circa drie hectare. Het is een combinatie van getijdennatuur, open grasvelden en ‘kleine activiteiten’. Het park is via een handvol loopvlonders vanaf de kades te bereiken.
Dan is er het bijna 72.000 m2 metende ‘Dijkpark’ met grasvelden, architectonische elementen en een wandelboulevard langs de metro. Dit model is direct verbonden met Maashaven Zuidzijde en Maashaven Oostzijde (S122). De Maassilo wordt in dit idee onderdeel van het park.
Fietsverbinding
Het omvangrijkst is het model ‘Stad en Park’(ruim 85.000 m2) dat aan alle kanten is verbonden met de wijken eromheen. Ook is hier een directe voetganger- en fietsverbinding bedacht tussen De Kaap en de Tarwewijk. Naast ruimte voor getijdennatuur biedt dit idee volgens de bedenkers ruimte om er festivals te houden.
De ontvangst van de parkmodellen was matig, vooral omdat met name Katendrechters achterdochtig zijn geworden na een recent voorstel van PvdA-raadslid Kevin van Eikeren om de Maashaven deels te dempen ten faveure van tweeduizend nieuwbouwwoningen. Hoewel er nog niks over besproken is in het college of de raad, gruwen zij van dat plan. ,,Je koopt niet voor zeven ton een kadewoning aan het water om over een paar jaar aan een wijkpark te wonen’’, bromde een vrouw in het publiek.
Van Eikeren was er wegens privé-omstandigheden niet bij gisteravond, maar een PvdA-collega van hem vertelde dat het raadslid in januari een bijeenkomst op poten gaat zetten om zijn visie op woningbouw en parkaanleg in de Maashaven uit te leggen.
Verdrukking
Maar het felst tegen Park Maashaven – of bebouwing – zijn de binnenvaartschippers. Zij voelen zich in Rotterdam sterk in de verdrukking komen. Als de keuze bijvoorbeeld valt op het grootste park sneuvelen er 27 van de 120 ligplaatsen die hen twee jaar terug waren beloofd voor de Maashaven.
In april wil het college beslissen of er een Park Maashaven komt.
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.