Volledig scherm
De oppositiepartijen willen Rotterdammers inspraak geven bij een mogelijke herbenoeming van burgemeester. © ROBIN UTRECHT

Partijen willen Rotterdammers inspraak geven bij herbenoeming van burgemeester Aboutaleb

Met een gezamenlijk initiatiefvoorstel willen de oppositiepartijen Denk, Leefbaar Rotterdam en 50Plus willen Rotterdammers inspraak geven bij een mogelijke herbenoeming van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De partijen hebben vandaag in de raad een plan gepresenteerd om de gemeentelijke regels aan te passen, zodat er een ‘digitale meningspeiling’ kan worden uitgevoerd naar een derde termijn van Aboutaleb als burgemeester. 

,,Zo halen we de herbenoemingsprocedure zo veel mogelijk weg uit de achterkamertjes’', zegt Denk- leider Stephan van Baarle. Aboutaleb laat dit jaar weten of hij doorgaat als burgemeester van Rotterdam.

Eerste stap

Met het initiatiefvoorstel neemt de oppositie een eerste stap om een - in hun ogen - meer democratische herbenoeming van burgemeester Aboutaleb af te dwingen. Leefbaar Rotterdam, Denk en 50Plus hebben de handen ineengeslagen.

Quote

Zo halen we de herbenoe­mings­pro­ce­du­re zo veel mogelijk weg uit de achterka­mer­tjes

Stephan van Baarle

Hoewel een burgemeestersreferendum formeel niet kan worden uitgeschreven, zijn er volgens de partijen 'binnen het wettelijk kader toch meer mogelijkheden dan gedacht'. Bijvoorbeeld om de gemeentelijke verordening omtrent burgerinspraak te wijzigen en toe te voegen dat Rotterdammers ook hun mening kunnen geven over benoemingen. Nu nog oordeelt de gemeenteraad over de benoeming van een burgemeester, in de beslotenheid van een speciaal ingestelde vertrouwenscommissie. ,,Met dit initiatiefvoorstel benutten we binnen de wettelijke mogelijkheden de maximale ruimte om inspraak van Rotterdammers te realiseren'', aldus Denk-fractievoorzitter Van Baarle. De uitslag van bijvoorbeeld een digitale meningspeiling zou leidend kunnen zijn voor de vertrouwenscommissie, die volgend jaar een besluit moet nemen over de nieuwe burgemeester.

Het is nog onduidelijk of Aboutaleb na tien jaar een derde termijn wil. Over twee jaar loopt zijn tweede termijn af. Waarschijnlijk maakt Aboutaleb eind dit jaar bekend of hij door wil gaan. Volgens Van Baarle moet de raad hoe dan ook aan het werk om de reglementen te wijzigingen.

Leefbaar Rotterdam kondigde eerder al aan tegen een derde termijn van Aboutaleb te stemmen als de burgers geen inspraak krijgen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam