Volledig scherm
Impressie van metrostation Hoekse Lijn in Hoek van Holland. © Ferraguto

Pas in 2021 met de metro naar strand Hoek van Holland

Het nieuwe station Hoek van Holland Strand zal anderhalf jaar later dan gepland worden opgeleverd. Belangrijkste redenen voor de vertraging zijn de uitloop van de ombouwwerkzaamheden van de Hoekse Lijn van trein naar metro en een procedure bij de Raad van State.

Door verschillende partijen is een beroep ingesteld tegen de gelijkvloerse metrokruising in Hoek van Holland. Het hoogste bestuursorgaan doet vermoedelijk deze week uitspraak. Hoewel die uitspraak van grote invloed kan zijn op het vervolgproces is wel het definitieve ontwerp van de verlenging al vastgesteld.

Op het tracé Strandweg-Strandboulevard wordt een tunnelbak van 248 meter lang half verdiept aangelegd. De tunnel wordt afgedekt met zand en ingericht als duin. Dit is nodig omdat de tunnel in een Natura 2000-gebied ligt. De werkzaamheden gaan in de tweede helft van 2019 van start, oplevering is voorzien in de eerste helft van 2021. De kosten bedragen zo'n 60 miljoen euro en blijven vermoedelijk binnen het budget.

Het is de bedoeling dat de Hoekse Lijn eind dit jaar gaat rijden, maar dus nog niet tot aan het strand. De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser heeft vandaag met de ondernemers en gebiedscommissie van Hoek van Holland gesproken over het vaststellen van het definitief ontwerp van de verlenging van de Hoekse Lijn tot aan het strand en hen op de hoogte gebracht van de vertraging. 

,,Vooral voor de ondernemers aan het strand betekent dit langer wachten totdat bezoekers met de voeten in het zand uit de metro stappen", is hij zich bewust. ,,Natuurlijk zorgen we voor een goede aansluiting met extra vervoer vanaf de metro, die vanaf eind van dit jaar tot aan het tijdelijke station Hoek van Holland Haven rijdt." 

De vertraging bij de bouw en de kostenoverschrijding van 90 miljoen euro, waar een vernietigend rapport over is verschenen, worden morgen besproken door de Rotterdamse gemeenteraad.

Volledig scherm
Impressie van metrostation Hoekse Lijn in Hoek van Holland. © RV

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam