Volledig scherm
Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. © RV

Patiënt met hartinfarct moest in alle haast naar ander ziekenhuis tijdens computerstoring IJsselland

Een patiënt met een hartinfarct moest tijdens de computerstoring in het IJsselland Ziekenhuis in 2018 in alle haast van de huisartsenpost aldaar naar een ander ziekenhuis gebracht worden. De spoedeisende hulp was dicht door computerproblemen. Dit blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over ict-problemen bij onder meer het Capelse ziekenhuis.

Dit voorbeeld tekent hoe problemen met computersystemen in ziekenhuizen patiënten in gevaar kunnen brengen. Zeker omdat de zorg steeds meer afhankelijk is van computers, robots, elektronische patiëntendossiers en andere systemen om bijvoorbeeld patiënten op afstand in de gaten te houden.

Urenlange storing

In het IJsselland viel op 3 juni 2018 rond half twee ’s nachts kortstondig het netwerk uit. Door een misverstand tussen het ziekenhuis en de externe netwerkbeheerder werd het herstarten van de servers enkele uren vertraagd, aldus het onderzoek. Twaalf uur later draaiden de systemen weer probleemloos.

Mede omdat de elektronische patiëntendossiers onbereikbaar waren, moesten de verloskamers, spoedeisende hulp en operatiekamers hun deuren sluiten. Ambulances moesten naar elders. Een zwangere patiënt werd naar een ander ziekenhuis verplaatst.

Naar nu blijkt was er dus een patiënt die bij de huisartsenpost bij het ziekenhuis een hartinfarct kreeg. Een verpleegkundige van de spoedeisende hulp ging naar de patiënt toe om eerste hulp te verlenen, maar hij kon niet naar het IJsselland. Hij moest naar elders.

Niet goed voorbereid

Uit het onderzoek naar de storing bij het IJsselland, maar ook bij andere ziekenhuizen, blijkt dat er geen goede plannen waren over hoe om te gaan met de uitval van ict-systemen. Er was niet geoefend en de reservesystemen waren niet tegelijkertijd getest. Het IJsselland schakelde over op papier. Recepten moesten handmatig worden overgeschreven, waarbij het gevaar is dat er fouten gemaakt worden.

Het advies is dat ziekenhuizen vaker moeten oefenen en systemen moeten testen. In de regio zouden ziekenhuizen samen moeten kijken of patiënten geen gevaar lopen als de systemen overal tegelijkertijd uitvallen. In de Rotterdamse regio gebruiken de ziekenhuizen allemaal hetzelfde elektronische patiëntendossier.

  1. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

    Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

    Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam