XL-kamers: kamers die speciaal zijn aangepast op obesitaspatiënten, zoals met deze versterkte en grote po-stoel.
Volledig scherm
XL-kamers: kamers die speciaal zijn aangepast op obesitaspatiënten, zoals met deze versterkte en grote po-stoel. © AD/Koen Verheijden

Patiënt met obesitas krijgt meer ruimte in ziekenhuis

UpdateNederlandse ziekenhuizen gaan speciale 'obesitas-kamers' inrichten. Het aantal dikke patiënten neemt dusdanig toe dat in de nieuwbouw XL-kamers met extra brede bedden, deurposten en stoelen komen.

In de nieuwe kamers in het Rotterdamse Erasmus MC kunnen patiënten tot 230 kilo worden opgenomen. De XL-verblijven zijn een paar vierkante meters groter dan normaal, de bedden zijn 110 centimeter breed in plaats van 90 en de toiletpotten zijn steviger. In 2018 worden de kamers in gebruik genomen.

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn er al een paar van deze XL-kamers gereed, zoals op de oncologie- en chirurgieafdeling. Tijdens de renovaties, die nog 3 jaar voortduren, wordt elke verpleegafdeling voorzien van vier zogenoemde obesitaskamers.

Quote

Het is een illusie om te denken dat dit probleem snel uit de wereld is

Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas Erasmus MC

Gestage stijging
Het is hard nodig, zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas aan het Erasmus MC. ,,Het aantal mensen met obesitas stijgt nog steeds gestaag, zeker bij ouderen. Het is een illusie om te denken dat dit probleem snel uit de wereld is. De maatschappij moet dus zorgen voor de juiste hulpverlening."

Vorig jaar kampte 43 procent van de Nederlanders met overgewicht, van wie 12 procent ernstig. Fors meer dan in 1981, toen ruim 27 procent te dik was.

Quote

De meeste ziekenhui­zen zijn slecht voorbereid op obese patiënten

Jos Blik, Nederlandse Obesitas Vereniging

Slecht voorbereid
In de 16 van de bijna 100 Nederlandse ziekenhuizen waar bariatrische ingrepen - zoals een maagverkleining - worden gedaan, zijn vaak voldoende hulpmiddelen om obesitaspatiënten te verzorgen. Op die afdeling zijn de bedden groter en de operatietafels extra stevig, maar op andere verpleegafdelingen is niks permanents geregeld.

,,De meeste ziekenhuizen zijn slecht voorbereid op obese patiënten," zegt Jos Blik van de Nederlandse Obesitas Vereniging. ,,Dat begint al bij aankomst op de spoedeisende hulp, waar een brancard of rolstoel klaarstaat die geen 200 kilo aankan. Een normaal ziekenhuisbed kan maar tot 170 kilo belast worden en een hangend toilet... begin daar maar niet aan." Door deze ziekenhuizen moet bij binnenkomst van een zwaarlijvige patiënt vaak in allerijl speciale rolstoelen, tilliften en bedden worden gehuurd.

Ook Nederlandse verzorgingshuizen moeten nu vaak improviseren wanneer een extreem dikke patiënt zich meldt. ,,Laatst heeft de ambulance bij zes verzorgingshuizen op de stoep gestaan om een obese patiënte uit Amsterdam onder te brengen. Ze kon bij niemand terecht. Uiteindelijk moest ze terug naar het ziekenhuis, net als een postpakketje: retour afzender. Dat is heel bedroevend," zegt Blik.

Quote

Waar we in Nederland ook informeer­den, niemand had ervaring met deze specifieke zorg

Jef Mol, directeur Verpleeghuis Liduinahof

Geen tijdelijk probleem
Verpleeghuis Liduinahof in het Brabantse Boxtel is een uitzondering. Hier kunnen sinds kort vier extreem zware bewoners tot 350 kilo worden verzorgd. Alle hulpmiddelen - inclusief mega-douchestoel - zijn inmiddels in huis.

De directie nam onder andere contact op met experts in Amerika. ,,Daar is veel meer expertise op dit vlak. Waar we in Nederland ook informeerden, niemand had ervaring met deze specifieke zorg. Het was heel veel werk om het wiel uit te vinden, maar dit is nu eenmaal geen tijdelijk probleem. Nederlanders worden dikker, ook onze ouderen," zegt directeur Jef Mol.

Het tekort aan XL-hulpmiddelen maakt volgens hoogleraar Van Rossum het stigma van deze patiënten alleen maar erger. ,,Ga maar eens in een te kleine stoel zitten. Dat leidt tot een enorm gevoel van schaamte. Wat weerhoudt ons ervan om deze patiënten een stoel of bed te geven waarin ze passen?"

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam