Volledig scherm
Paul Elstak in zijn huis in Barendrecht. © Jan de Groen

Paul Elstak, hardcore huisman

Van losbandige dj tot zorgzame huisvader. Paul Elstak (51) heeft zijn leven omgegooid, maar is nog altijd de godfather van de hardcore. Op 15 april viert de Rotterdammer zijn 30-jarige loopbaan in Ahoy.

Het is dat er een glimmende Mercedes E350 voor het huis van Paul Elstak staat. Anders verwacht je niet dat de twee-onder-een-kapwoning in Barendrecht het onderkomen is van de bekendste hardcore-dj van Nederland.

Een 'beware of the dog'-sticker op het raam doet vermoeden dat een enorme bulldog het huis bewaakt, maar door de woonkamer rennen twee kleine, speelse terriërs. Aan de muur hangen geen gouden platen of actiefoto's van de man des huizes. Wel een fotolijst met de skyline van Rotterdam, schuin boven een aquarium vol tropische vissen. De viltjes op de keukentafel bevatten een ingegraveerde foto van vader en zoon Elstak. Sky Radio staat aan.

Ook gesignaleerd op de keukentafel: de aankondiging van het feest ter ere van Paul Elstak in Ahoy op 15 april. Tienduizend fans hoopt hij te mogen verwelkomen in het sportpaleis in Rotterdam-Zuid, onder wie zijn hele familie. ,,Mijn moeder is mijn allergrootste fan", zegt de in Den Haag geboren dj/producer met een twinkeling in zijn ogen. ,,In de periode dat ik succesvol werd met happy hardcore en daardoor wel eens op tv kwam, belde ze altijd de hele familie op: 'Paul vanavond op Nederland 1. Niet vergeten te kijken, hè?'"

Quote

In de jaren 90 werd ik geleefd. Als er ineens twee volwassen meiden voor je neus staan, schrik je wel even wakker

Paul Elstak

Trots
Ook dochters Melanie (27) en Savannah (21) zijn van de partij. Op Facebook plaatst het duo trots de aankondiging van het evenement, waarin hun vader centraal staat. ,,Zo trots dat mijn vader Ahoy op zijn 51ste even gaat uitverkopen'', schrijft Melanie op haar Facebook-pagina. ,,Wie komt mij leren hakken? Ik kan het niet'', vervolgt de in Amsterdam woonachtige communicatiestudente, die in de weekends voornamelijk op house- en technofeestjes te vinden is.

De band tussen vader en dochters Elstak is nu goed, maar die is wel eens anders geweest. Als jonge meisjes zien Melanie en Savannah hun vader nauwelijks. ,,In die periode, de jaren 90, werd ik geleefd", excuseert Elstak zich. ,,Muziek maken, singles uitbrengen, videoclips opnemen, promotietours, optredens. Daar heb ik zelf voor gekozen, maar als er ineens twee volwassen meiden voor je neus staan, schrik je wel even wakker. Te laat, helaas. Die tijd krijg je niet meer terug."

In de periode rondom de geboorte van zijn oudste dochter komt de carrière van Elstak in een stroomversnelling terecht. In 1987 begint hij aan een imposante loopbaan als dj in discotheek BlueTiek-in aan de Karel Doormanstraat, waar hij swingbeat en discomuziek draait. Vanaf de zomer van 1988 volgen de houseplaten uit Chicago. Waar in Amsterdam de mellow clubhouse populair wordt, lopen Rotterdammers massaal weg met de snelle, keiharde, industriële variant: hardcore, in de volksmond gabber. In de Energiehal bij diergaarde Blijdorp vinden de eerste grootschalige
raves plaats en in discotheek Parkzicht in Het Park bij de Euromast wordt de basis gelegd van de gabbercultuur.

Elstak maakt de geboorte van de hardcore van dichtbij mee. Niet alleen als dj, maar ook als producer van Holy Noise, platenverkoper bij Mid-Town Records op de Nieuwe Binnenweg en labelmanager van Rotterdam Records - het allereerste hardcorelabel, bekend om zijn snoeiharde uitgaven. De vierde en meest succesvolle uitgave is Poing van Rotterdam Termination Source. De plaat met het repetitieve pingpongballengeluid op een keiharde basdreun haalt in 1992 de tweede plaats van de vaderlandse top 40. Daardoor breekt hardcore ook landelijk door. Elstak weet het nog goed: ,,De producers kwamen in die tijd gewoon met hun demo's naar Mid-Town Records toe. Deze keer gaf een collega-verkoper mij een demo, maar ik vond het resultaat niet bijzonder. Slechts een vaag pingpongballengeluidje, aan het einde van het nummer, wekte mijn interesse. Ik zei tegen de maker: als je wat meer de nadruk legt op dat ene geluid, kom dan nog maar eens terug. Dat heeft hij gedaan en de rest is geschiedenis."

Quote

Ik miste de meiden op de dansvloer

Paul Elstak

Hitlijsten
Medio jaren 90 haalt Elstak zelf ook de hitlijsten als producer van diverse happy hardcore-hits, waaronder Life is like a dance, Rainbow in the sky en Luv you more. Het subgenre binnen de hardcore, met vrolijke zangpartijen en neurotische pianomelodieën, is een reactie op de alsmaar agressievere gabbersound, die de clubs en sporthallen in die periode teistert. ,,Ik miste de meiden op de dansvloer", verklaart Elstak de omschakeling naar het gelikte hardcore-geluid. ,,We moesten wat doen om ze terug te krijgen."

Als de happy hardcore-hype vervolgens uit zijn voegen barst, plukt Elstak daar met zijn bedrijf, de Forze Merchandising, ook de vruchten van. Het populaire Forze-logo, een beertje met een pistool in de hand dat vraagt: 'Wanna play?' wordt niet alleen een hit onder diverse gabbers. Ook de kledingkast van legio middelbare scholieren is niet compleet zonder een T-shirt, trui, jas of cap met het berenlogo erop. Tel daar de verschijning van ontelbare verzamelalbums met nummers van DJ Paul bij op, en een plek in de Quote Top 100 lijkt evident.

,,Was het maar zo'n feest", zegt Elstak, lachend als een boer met kiespijn. ,,Helaas sloot ik in die tijd alleen maar slechte deals. Als er een nummer van mij werd gebruikt op een verzamelaar, kreeg ik 9 procent van de opbrengst. De rest ging naar de platenmaatschappij. De winst van de Forze Merchandising stak ik in mijn bedrijf, waar op een gegeven moment vier fulltimers op de loonlijst stonden, onder wie mijn ex-vrouw en ex-schoonvader." Als eind jaren 90 de klad in de happy hardcore komt en Elstak minder wordt geboekt op feesten, krijgt hij financiële problemen. Een scheiding van zijn eerste vrouw en een forse claim van de belastingdienst maken de situatie niet rooskleuriger. ,,Ik heb dankzij een foute boekhouder veel geld verloren. Hij droeg geen btw af, waardoor ik een belastingaanslag kreeg van 2 ton. Een beslag op mijn huis was het gevolg. Ik kreeg stress, aangezien ik nauwelijks boekingen had. In mijn gouden tijd durfde ik soms de deur niet uit, met paniekaanvallen en al, vanwege alle aandacht op mijn persoon. Toen het minder ging, liep ik ineens kans om gedwóngen mijn huis uitgezet te worden."

(Het interview gaat door onder de video)

DJ Paul Elstak - A short preview of my energiehal tribute...

A short preview of my energiehal tribute I will do on April 15 #Gabber #Gabba #Energiehal #Ahoy #Rotterdam #Hardcore ➤ Tickets voor B2S presents DJ Paul Elstak [official b2s event] via http://paulelstak.tickets.b2s.nl ➤ Meld je hier aan voor het evenement: http://b2s.nl/l/djp17event #DJPAULELSTAK

Kleding
In de winter van 2009, als hij zijn huidige vrouw Kristel (33) ontmoet, gaat de zon weer schijnen in het leven van Elstak. Zij ondersteunt haar nieuwe vlam met het wegwerken van zijn financiële sores. Al is dat niet altijd even gemakkelijk. ,,Hij heeft twee enorme gaten in zijn handen", bijt ze de man, met wie ze vorig jaar in het huwelijksbootje stapte, toe. ,,Rolex om z'n pols, dikke Mercedes voor de deur, peperdure vakanties in luxe oorden, kleding - véél kleding. Zo heeft hij jarenlang geleefd. Als de zaken goed gaan, merk je daar niet zoveel van. Maar als het minder gaat, kom je in de problemen."

Elstak bevestigt de lezing van zijn vrouw met een anekdote: ,,Stond ik in de Versace-store in Miami, waar ik was vanwege een optreden. Kocht ik een exclusief shirt van 2.000 dollar. Niet eentje, maar wel alle kleuren, hè?"

Een simpel huishoudboekje, maar ook het succes van zijn soundtrack van kaskraker New Kids Turbo in 2010, trekken de bijna geroyeerde hardcore-dj uit het slop.

Mede dankzij een nieuwe gouden plaat is Elstak in staat om zijn schuld bij de belastingdienst in te lossen. Bovendien is hardcore muziek in al haar verschijningen weer populairder dan ooit en zijn de boekingen niet aan te slepen. ,,Mijn pensioengat is weliswaar nog niet helemaal opgevuld, maar de gedroomde Mercedes staat inmiddels voor de deur", grinnikt Elstak.

Ondanks de vele verzoeken is de godfather van de hardcore toch minder gaan draaien: niet meer doordeweeks en als dat wel voorkomt, dan op vrijdag vrij. Zo is er meer tijd om met zijn zoon Chase (3) op pad te gaan. Naar de bioscoop bijvoorbeeld, vertelt de trotse vader: ,,Vorige week zijn we naar Batman Lego geweest. Daar zaten we dan, beiden met een 3D-brilletje op. Kon ik mooi even een tukje doen."

Quote

Ik kan ook strijken

Paul Elstak

Schaatsen
Anders dan bij zijn dochters, is Elstak erg betrokken bij de opvoeding van zijn zoon. Een afspraak bij het consultatiebureau? Pappa is erbij. Gastouderopvang? Pappa brengt zijn zoon wel. Elstak, met verontwaardiging in zijn stem: ,,Laatst ging Kristel voor het eerst schaatsen met Chase. Zonder mij, want ik zat in het buitenland. Balen, natuurlijk. Het is toch hartstikke leuk om zijn eerste bewegingen op het ijs te zien?"

Elstak wil ook een actieve vader zijn. Dan is een gezonde levensstijl noodzakelijk, dus worden er geen drugs gebruikt tijdens zijn optredens. Nooit gedaan ook. ,,Ik ben veel te bang dat ik ze lekker ga vinden", aldus de geheelonthouder, die de alcohol ook het liefst laat staan. 

Daarbij zwoegt de breedgeschouderde vijftiger drie keer per week in de sportschool, in het bijzijn van een personal trainer. Vervolgens staan er louter clean meals op het menu, die hij zelf bereidt. ,,Ik ben ook een beetje de huisman hier", zegt Elstak lachend. ,,Ik kan ook strijken."

DJ Paul Elstak - Rainbow In The Sky (Official Music Video)

DJ Paul Elstak - Rainbow In The Sky .An all time classic with nostalgic tunes ! www.facebook.com/cloud9music twitter.com/cloud9dance www.cloud9music.nl twitter.com/cloud9dance www.cloud9music.nl