Volledig scherm
© ANP

Pechtold: D66 sluit Leefbaar Rotterdam uit vanwege Baudet

UpdateD66 sluit een toekomstige coalitie met Leefbaar Rotterdam uit vanwege 'racistische' uitspraken uit de hoek van diens bondgenoot Forum voor Democratie (FVD).

Dat zei D66-partijleider Alexander Pechtold vanavond in een Amsterdams verkiezingsdebat na een vraag van PvdA-leider Asscher over de samenwerking tussen Leefbaar en D66. De twee partijen zijn momenteel coalitiepartners in Rotterdam.

Een woordvoerder van Pechtold liet na afloop weten dat samenwerking tussen Leefbaar en D66 is uitgesloten als Baudet zo doorgaat ,,Een coalitie wordt zeer onwaarschijnlijk als Leefbaar en Forum voor Democratie samen doorgaan.''

Racistische uitspraken

Baudet en zijn FVD liggen deze week onder vuur vanwege vermeende racistische uitspraken van de Amsterdamse kandidaat Yernaz Ramautarsing. In een oud interview sprak hij over een verband tussen IQ en volkeren.

In het Amsterdamse debat kreeg Baudet er flink van langs, vooral van Alexander Pechtold. Volgens de D66-leider maakt hij zich schuldig aan discriminatie op basis van geloof, maar ook 'geslacht, geaardheid en ras'. Al eerder uitte D66-minister Ollongren scherpe kritiek op Baudet.

FVD doet niet mee in Rotterdam maar steunt de campagne van Leefbaar Rotterdam. Het bondgenootschap werd eind vorig jaar met veel spektakel aangekondigd. Leefbaar-leider Joost Eerdmans nam het deze week nog op voor Baudet op Radio 1. Hij vond het 'verbijsterend dat een minister een politicus in de hoek drukt van rassenhaat'.

Het AD vroeg of hij afstand neemt van de uitspraken van Ramautarsing, maar daar gaf Eerdmans geen antwoord op. ,,Het was een gesprek over een wetenschappelijk onderzoek en daar heb ik verder geen mening over.''

De Rotterdamse D66-lijsttrekker Said Kasmi liet eerder al weten niet met de PVV te samenwerken. Hij ondersteunt de uitspraak van Pechtold volledig. ,,Deze discriminerende uitspraken vanuit FVD maken een nieuwe coalitie met Leefbaar uitgesloten, dit brengt de stad niet verder. We bieden Leefbaar en Eerdmans wel de ruimte om hier afstand van te nemen. Ik vertrouw erop dat Eerdmans dit ook inziet.''

Kasmi, die een duidelijkere linksere koers vaart dan de huidige D66-fractie, zegt dat de huidige samenwerking met Leefbaar prima verloopt. ,,We hebben als D66 onze nek uitgestoken om een brug te slaan naar alle Rotterdammers. Maar het verbond tussen Leefbaar en FVD is voor ons al langer ingewikkeld."

Als D66 ook Leefbaar uitsluit zal de coalitievorming in Rotterdam nog ingewikkelder worden. Een recente peiling voorspelt een versplinterd politiek landschap na de verkiezingen van 21 maart. Naar verwachting zijn wel vijf partijen nodig voor een meerderheid.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam