Pegida blaast demonstratie op laatste moment af

VIDEOOngeveer twintig aanhangers van Pegida hebben op het laatste moment besloten om niet te demonstreren voor de Laleli Moskee in Rotterdam-Charlois. De Pegida-aanhang was met de bus onderweg naar de moskee, maar heeft rechtsomkeert gemaakt. Pegida-voorman Edwin Wagensveld vertelt dat de demonstratie op het laatste moment werd afgeblazen. De politie zou volgens hem niet in hebben kunnen staan voor de veiligheid van de demonstranten. De politie ontkent dit standpunt.

,,Na het zien van de mensenmenigte hebben de aanhangers van Pegida besloten niet te gaan demonstreren en zijn vertrokken'', aldus de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Honderden tegendemonstranten hadden zich verzameld bij de moskee. Pegida wilde daar een barbecue houden en een varken roosteren. De burgemeesters van Utrecht, Arnhem, Den Haag en Gouda verboden soortgelijke acties. Burgemeester Ahmed Aboutaleb had de demonstratie niet verboden omdat hij vindt dat het recht op vrije meningsuiting zwaarder weegt dan het feit dat mensen aanstoot nemen aan de actie.

Afgeblazen

Pegida-voorman Edwin Wagensveld laat weten dat de demonstratie voor de Rotterdamse moskee op het laatste moment werd afgeblazen. ,,Op ongeveer 200 meter voor de locatie was er een kort gesprek met de politie en de veiligheidsadviseur van de gemeente'', zegt Wagensveld. ,,We hebben toen gezamenlijk gekeken wat de situatie was. Die was grimmig.''

Toch zou de politie toen in eerste instantie hebben aangegeven dat de veiligheid van de demonstranten geborgen kon worden. Net toen de bus met ongeveer dertig demonstranten verder wilde rijden, stapte de politie nogmaals de bus in. ,,Toen antwoordden zij 'nee' op de vraag of onze veiligheid nog was te garanderen'', zegt Wagensveld. ,,Dan houdt het voor ons op. Dat is essentieel.''

De bus reed daarom terug met het barbecuevlees nog aan boord. ,,Dat zal zeker opgegeten worden'', zegt Wagensveld.

Vrijheid

Hij is overigens niet teleurgesteld dat zijn protestactie niet door ging. ,,We hebben laten zien wat er in Nederland gebeurt. Dat de vrijheid van meningsuiting verdrongen wordt door deze jongeren met een migratie-achtergrond. Aan ons heeft het in elk geval niet gelegen. Wij hebben ons allemaal netjes gedragen."

Eerder vandaag was er een tegendemonstratie waarbij buurtbewoners en sympathisanten naar de moskee in de Gruttostraat kwamen om hun steun te betuigen en hun afschuw kenbaar te maken over de demonstratie van Pegida.

Blijdschap na het afblazen van de Pegida-actie.
Volledig scherm
Blijdschap na het afblazen van de Pegida-actie. © Jan de Groen
Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam