Volledig scherm
Een demonstratie van Pegida in Utrecht. © anp

Pegida trekt eigen plan voor demonstratie in Rotterdam

De anti-islambeweging Pegida heeft alle contact met de gemeente Rotterdam over de demonstratie komende zondag afgebroken. De rechts-radicalen zijn boos nu de gemeente geen protest wil op de Pim Fortuynplaats in het Rotterdamse centrum. ,,We verzamelen op het Stationsplein en wat we daarna doen, hoort men daar,'' laat Pegida via Facebook weten.

Quote

De gemeente zal zondag zien wat wij gaan doen en welke richting wij gaan oplopen vanaf het Stations­plein

Woordvoerder Pegida

Burgemeester Ahmed Aboutaleb waarschuwde de anti-islambeweging eerder nog dat het 'over en uit' is als ze op het Stationsplein verzamelen. ,,Ik zal de politie dan direct opdracht geven om op te treden,'' aldus Aboutaleb tegen de gemeenteraad.

Mede omdat anti-fascisten hebben aangekondigd ook naar de plek te komen waar Pegida is om hun protest te blokkeren zou een protestmars door het centrum moeilijk in goede banen te leiden zijn. Pegida trekt zich niets aan van de woorden van Aboutaleb. Waar ze zondag vanaf het Stationsplein heenlopen, willen ze niet zeggen.

Willemsplein
De gemeente zou het Willemsplein -aan de voet van de Erasmusbrug- hebben voorgesteld voor de demonstratie. Ruim twee kilometer lopen vanaf Rotterdam Centraal.

,,We gaan de politie en gemeente niet wijzer maken dan nodig. Wij krijgen ook geen informatie,'' aldus de reactie.  ,,De gemeente zal zondag zien wat wij gaan doen en welke richting wij gaan oplopen vanaf het Stationsplein.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam