Volledig scherm
Demonstranten van de anti-islamitische beweging Pegida voerden op het Willemsplein actie tegen de komst van vluchtelingen © anp

Pegida verschuift tweede demonstratie in Rotterdam

Pegida verschuift zijn tweede demonstratie in Rotterdam naar zaterdag 19 december. De gemeente was tegen een protest komende zaterdag, omdat dan vanwege de viering van het 350-jarige bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam al veel politie op de been is. Koning Willem-Alexander neemt op de Coolsingel rond het middaguur het defilé af. ,,Nog een bijeenkomst waar politie nodig is, kan simpelweg niet,'' aldus de gemeente.

Quote

We willen niet dat het defilé wordt verstoord door tegendemon­stran­ten

Edwin Wagensveld

Pegida dacht er eerst aan om via de rechter een demonstratie af te dwingen, maar zag daarvan af. Op 19 december zou de anti-islambeweging voor de eerste keer een protestmars mogen houden. Over de plek wordt nog gesproken, aldus de gemeente. Pegida noemt Wilhelminapier om 13 uur. 

Demonstreren
,,We willen niet dat het defilé wordt verstoord door tegendemonstranten,'' zei initiatiefnemer Edwin Wagensveld al eerder. ,,Onze mariniers hebben recht op een mooie dag, zoals wij ook het recht hebben eindelijk normaal te kunnen demonstreren.'' 

Bij het eerste protest in Rotterdam was veel politie, om de aanhangers van Pegida en de tegendemonstranten Anti Fascistische Actie (AFA) uit elkaar te houden. Leden van deze actiegroep vinden Pegida een rechts-extremistische organisatie.

Mes op zak
In totaal werden 24 betogers opgepakt voor het negeren van een politiebevel, het samenscholen op een plek waar het van de agenten niet mocht en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Twee arrestanten liepen rond met een mes op zak. Pegida stelde dat aan hun kant niemand werd gearresteerd en vond dat hiermee het recht was verdiend om komende zaterdag ook een protestmars te houden.

De gemeente wees dit eerder af, omdat het te moeilijk te beveiligen zou zijn. Hierop verzamelden de Pegida-aanhangers zich op het Centraal Station om naar het Willemsplein te lopen. Uiteindelijk namen ze echter de bus, die speciaal voor hen was geregeld.

Tegengeluid
AFA heeft aangekondigd elke keer als Pegida demonstreert, hen op te zoeken om een tegengeluid te laten horen. De vorige keer trokken beide groepen enkele tientallen mensen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam