Volledig scherm
Pegida-demonstranten op het Willemsplein in Rotterdam. © Robin Utrecht

Pegida: Wij komen terug naar Rotterdam

Pegida wil vaker demonstreren in Rotterdam. Dat heeft anti-islambeweging gisteren aangekondigd na afloop van de eerste betoging in de Maasstad. Daarbij was veel politie op de been, vooral om tegenstanders van Pegida op afstand te houden.

Volledig scherm
Politie te paard houdt AFA-actievoerders op afstand van de Pegida-betoging. © Sanne Donders

,,De demonstratie is goed verlopen,'' zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Tijdens de betoging drukte hij zijn honderd medestanders voortdurend op het hart zich niet te laten provoceren door antifascistische tegendemonstranten. Enkele malen moest hij een Pegida-betoger eigenhandig terug dirigeren naar de groep.

De politie heeft zondag 24 betogers opgepakt, veelal tegenstanders van Pegida (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland, red.). Het gaat om aanhangers van de actiegroep Anti Fascistische Actie (AFA). Leden van deze groep vinden Pegida een rechts-extremistische organisatie. De meeste aanhoudingen waren voor het negeren van een politiebevel, het samenscholen op een plek waar het van de agenten niet mocht en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Twee arrestanten liepen rond met een mes op zak.

Gestolen scooter
Ook verrichtte de politie twee aanhoudingen voor het in bezit hebben van een gestolen scooter. ,,Het was een drukke dag in de stad, vanwege de sinterklaasinkopen. We zaten er bovenop, we hebben daardoor relatief rustig gehouden,'' aldus een woordvoerder van de politie.

Hoewel de demonstratie rustig is verlopen, is Wagensveld ontevreden. Het steekt hem dat de Rotterdamse 'moslimburgemeester' Ahmed Aboutaleb zijn organisatie verbood door de stad te trekken. In plaats daarvan werden demonstranten gisteren per bus van Centraal Station naar het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug, gebracht.

Wagensveld wil zaterdag 12 december opnieuw proberen door Rotterdam te trekken, omdat demonstreren een 'democratisch recht' is. ,,Dan gaan we eerst naar Koning Willem-Alexander zwaaien, die op de Coolsingel een defilé afneemt bij de viering van het 350-jarige bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam. Daarna gaan we naar Wilhelminaplein, waar we een normale demonstratie willen houden.''

Toestemming
Krijgt Wagensveld geen toestemming, dan komt Pegida elke week terug, waarschuwt hij. Net als AFA. ,,Daar waar racisme en haat worden gepredikt, daar willen wij ons tegengeluid laten horen. We willen Pegida geen ruimte geven,'' aldus AFA.

Wagensveld: ,,Dat kost de stad klauwen met geld. Zie maar hoeveel politie er nu op de been is gekomen.'' Het gemeentebestuur wijst het voorstel van Pegida niet meteen af en zegt in gesprek te gaan met de organisatie over de plannen voor 12 december. "

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam