Volledig scherm
Rotterdam Ahoy © anp

Peperduur parkeren Rotterdam-Zuid bij show Ahoy

Automobilisten die tijdens evenementen in Ahoy relatief goedkoop willen parkeren in de straten rond Zuidplein komen voortaan bedrogen uit. De gemeente rekent daar vanaf nu tijdens die drukke uren een tarief van 4,08 euro per uur, terwijl parkeren er normaal 1,72 euro kost.

Bezoekers van wielerfestijn Zesdaagse van Rotterdam in Ahoy ondervinden deze week als eersten de gevolgen. De gemeente vindt de maatregel nodig om de parkeerdruk te verlagen in het naastgelegen gebied tussen Zuidplein, Pleinweg, Strevelsweg, Zuiderparkweg en Van Swietenlaan.

Wethouder Judith Bokhove schrijft aan de gemeenteraad dat de parkeerdruk tijdens grote evenementen in Ahoy 'hoog tot zeer hoog' is rond Zuidplein. Zij doelt daarmee volgens gebiedscommissielid Ronald Tol (Leefbaar) met name op de bewoners van appartementengebouw Zuiderterras. Zij konden tot een aantal jaar geleden parkeren in een deel van de garage, maar die is nu openbaar en iedereen moet er betalen. Bewoners zijn daardoor aangewezen op parkeerplekken in de Twentestraat waarvoor ze een vergunning hebben, maar waar ook betaald parkeren mogelijk is. ,,Tijdens evenementen in Ahoy is het in die omgeving een chaos'', aldus Tol. ,,Doel is dat bezoekers van een evenement in de parkeergarage of bij Ahoy parkeren.'' Op dat laatste parkeerterrein geldt een vast tarief van 13 euro.

Automobilisten die rondom Zuidplein willen parkeren, betalen meer vanaf drie uur voor het begin van het evenement in Ahoy tot uiterlijk twee uur na afloop. Na 23.00 uur en op zondag voor 12.00 uur geldt hoe dan ook het lagere tarief.

Extra opbrengsten

De gemeente verwacht dit jaar 1,1 miljoen euro aan extra parkeeropbrengsten. Dat komt ook doordat parkeren in de wijken rondom het centrum fiks duurder is geworden. Automobilisten betaalden vorig jaar nog 3,20 euro per uur, maar dat bedrag is verhoogd naar 4,08 euro, ook het tarief in hartje Rotterdam.

Automobilisten betalen verder voortaan per tijdseenheid in plaats van per 50 cent, zoals dat voorheen gebeurde. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan een wens van de parkeerder, aldus Bokhove.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam