Volledig scherm
Jan-Willem Janssen runt het drijvende hotel H2otel. © Frank de Roo

Piepjonge hoteleigenaar runt drijvend hotel H2otel

Jan-Willem Janssen is 22 jaar en sinds enkele maanden eigenaar van het drijvend hotel H2otel in de Wijnhaven.

Quote

Ik werd gezien als snotaap

Jan-Willem Janssen

Al vanaf het moment dat hij manager werd van H2otel krijgt de jonge ondernemer die een studie accountancy niet afmaakte, te maken met vooroordelen. "Ik werd gezien als snotaap. Werd er gevraagd of de echte baas verhinderd was. Directeuren van leveranciers liepen zelfs weg van de onderhandelingstafel, omdat ze dachten dat ik een assistent of stagiair was. Daar gingen ze niet mee onderhandelen. Er was veel onbegrip. 'Als je leeftijd belangrijk vindt, dan stoppen de onderhandelingen direct', liet ik dan weten. In het gesprek kwamen ze er vervolgens achter dat ik wel degelijk kennis van zaken had.''

Afwasser

Quote

Ik heb de afgelopen jaren non-stop hard gewerkt om te komen waar ik nu zit

Jan-Willem Janssen

Hij mag dan jong zijn voor een eigenaar, in doen en laten voelt hij zich geen 22. "Ik was vroeg ondernemer. Begon als 13-jarige in restaurant Stroom als afwasser. Sinds mijn 19de werk ik hier. Begonnen als kok, met de ambitie om eigenaar te worden. Dat ben ik nu, zonder geld van mijn ouders. Vroeger had ik al meer een klik met volwassenen dan met leeftijdsgenoten. Alles wat ik meemaakte of las, onthield ik makkelijk. Ik heb de afgelopen jaren non-stop hard gewerkt om te komen waar ik nu zit. Waar mijn vrienden met een studie de volgende ochtend makkelijk in bed kunnen blijven liggen, wacht mij dan administratie, personeelsgesprekken en voorbereidingen op de avond. H2otel heeft achttien medewerkers, waarvan er negen vaste kracht zijn.''

De ondernemer liep op elke afdeling binnen zijn hotel (49 bedden) mee. "Vooral de housekeeping is belangrijk. Ik verkoop kamers, dan moeten die goed schoon zijn. De meiden doen zwaar werk. Tijdens het meelopen leerde ik waar ze tegen aanlopen. Dat zorgt voor wederzijds begrip. Ze nemen nu sneller iets aan van 'dat ventje'.

De 22-jarige Rotterdammer is ambitieus. "Het hotel krijgt een opfrisbeurt. De bovenkamers zijn verouderd, de gevel moet geschilderd, de receptie wordt vernieuwd en vanaf volgende week heet het restaurant H2BistrO in plaats van Floating Flavours.''

Horecamagnaat

Over vijf jaar wil Janssen weer een flink stap hebben gezet. Hij wil een Rotterdamse horecamagnaat worden. "Het H2otel-concept (drijvende hotels) is dan uitgerold in minstens twee andere steden'', blikt hij vooruit. ,,Niet Amsterdam, de hotellerie is daar helemaal uitgezogen. Daarnaast heb ik als Rotterdammer helemaal niets met Amsterdam. Ik denk aan Delft en Utrecht.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8508 stemmen