Volledig scherm
© ANP

Piet-demonstranten wijken uit naar Rotterdam

Terwijl ouders met kinderen naar de kade lopen waar Sinterklaas straks met de boot aankomt, rolt een tiental demonstranten een spandoek uit. ,,Listen to black voices", staat erop: ,,Luister naar zwarte stemmen." De demonstranten die op weg waren naar de landelijke intocht in Maassluis, zijn in Rotterdam gestrand.

Volledig scherm
© ANP

Dus demonstreren ze hier maar, op het Willemsplein onder de Erasmusbrug. ,,We zijn tegen gehouden in Rotterdam", vertelt Marena Taborda. ,,We komen uit Amsterdam, we waren op weg naar Maassluis. Vanaf Amsterdam werden we al gevolgd door motoragenten. Toen we mede-demonstranten in Rotterdam wilden ophalen, werden we tegen gehouden. Hoe de politie wist dat we in die busjes zaten? Dat stond op onze website, dus dat was niet zo moeilijk."  

Even daarvoor zijn op de Heer Bokelweg in Rotterdam Noord tientallen demonstranten aangehouden. De politie gebruikte daar de lange lat om demonstranten onder controle te houden. Eén demonstrant wist nog uit de RET-bus te ontsnappen waarin iedereen werd verzameld. Op de Schiedamsedijk werd ook een grote groep aangehouden. Een tiental demonstranten wisten het Willemsplein en de Sinterklaasvierders te bereiken.  

,,We zijn hier omdat het ook in 2016 nog steeds gewoon is om Pieten als donkere Afrikanen uit te dossen", zegt Taborda. ,,De meeste gemeenten hebben nog zwarte Pieten. Veel scholen ook." Ouders lopen voorbij met hun kinderen, gunnen de demonstranten nauwelijks een blik. ,,Meneer voelt u de pijn?", vraagt een demonstrante aan een donkere man die met zijn zoontje aan komt lopen. ,,Nee", zegt hij, verlegen lachend. Hij loopt verder.  

Traditie
Ook Debby uit Rotterdam gaat gewoon Sinterklaas vieren. ,,Ik ben zelf ook donker, maar ik begrijp deze demonstratie niet. Het is toch al jaren zo? Kinderen zien echt het verschil niet tussen zwart en wit. Ik snap echt niet waarom ze het willen veranderen." Neiry (18) komt even kijken, uit nieuwsgierigheid. ,,Waarom moeten Pieten per se van die rode lippen hebben? Dat is toch niet nodig? Ik begrijp dat het een traditie is, maar ik ben het eigenlijk wel met de demonstranten eens."  

De meeste sinterklaasvierders negeren de demonstranten. Politieagenten houden het groepje bij elkaar, in een hoekje van het Willemsplein. Het wordt even spannend als een woedende vrouw voor het spandoek gaat staan. ,,Het is een kinderfeest!", roept Flora. ,,Dan ben je toch niet goed bij je hoofd! Als ze zwarte Piet niet willen, moeten ze zelf ook maar weg gaan. Ik zou er zó een bom op willen gooien."  

Scanderen
Sinterklaas staat inmiddels op het podium, met burgemeester Ahmed Aboutaleb, die hem verwelkomt. ,,Veel plezier", zegt hij tegen de kinderen, voordat de tocht door de stad begint. Sinterklaas en zijn gevolg krijgen een kleine voorsprong. Op de Erasmusbrug wordt één van hen even later toch aangehouden. Honderd meter verder, op de Schiedamsedijk, staat een groep demonstranten, ingesloten tussen een muur, een ME-bus en een groepje agenten. Ze scanderen leuzen. ,,Weg met Zwarte Piet! Donder op Zwarte Piet! Rot op Zwarte Piet!" En nog eens. En nog eens. Aan de overkant van de straat komt nét op dat moment Sinterklaas langs. De muziek in de stoet overstemt de demonstratie.  

Dan zetten agenten de demonstranten in de bus. Een agent verzamelt tientallen actie-bordjes van de anti-pieten-groep in een tas. In de bus eet een demonstrant zijn boterhammen op. Ze gaan naar Maassluis, naar het politiebureau.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam