Volledig scherm
Harun Yahya (Adnan Oktar) dansend tijdens een Turkse televisie show. © Youtube

PKK-laster van Turkse vrouwenliefhebber valt verkeerd

Verschillende politieke partijen zijn bezorgd over de 150.000 ‘haatzaaiende boekjes’ die afgelopen weekend in Nederland en België aan huis zijn bezorgd. De inhoud hiervan is gericht tegen de Koerdische PKK én tegen de evolutietheorie. Volgens volgelingen van de excentrieke Turkse tv-predikant Harun Yahya, auteur van het boek, is de boodschap juist vredelievend. 

Volledig scherm
Dit boekje werd verspreid in Nederland en België. © AD

Van Rotterdam tot Antwerpen, van Den Haag tot Hasselt – overal blijkt een boekje van ene Harun Yahya in de brievenbus te zijn beland. ‘De verraderlijkheid en de wreedheid van de PKK’ zo staat in fel rode letters op de voorkant. Ook is een hakenkruis en een hamer en sikkel te zien, ter illustratie van het ultieme kwaad. De inhoud is een grote aanklacht tegen de ‘communistische, terroristische en Darwinistische’ PKK. 

Darwinistische? Inderdaad, want het is tevens een tirade tegen Charles Darwin en zijn evolutietheorie. Volgens Harun Yahya is dat de bron van alle ellende in de wereld. Verder pleit hij voor een ‘islamitische unie’, waarin alle religies in harmonie met elkaar zullen samenleven.

Deze krant kreeg vandaag meldingen van meerdere verontruste lezers. ,, Ik ben er absoluut niet van gediend dat dit soort hatelijke buitenlandse propaganda ongevraagd wordt verspreid in Nederlandse gemeentes. Het vestigen van een Islamitische Unie wiens grenzen de hele wereld zullen omvatten klinkt erg zorgelijk’’, aldus een lezer uit de Rotterdamse wijk Hoogvliet.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse tv- predikant op deze wijze van zich liet horen. In 2007 baarde Yahya opzien door naar Europese onderwijsinstellingen zijn ‘Atlas of Creation’ te sturen, een groot boekwerk waarin de evolutieleer werd afgedaan als dwaalleer.

Complot

Later werden verschillende boekjes, bijvoorbeeld gericht tegen islamitisch terrorisme, anoniem aan huis bezorgd. In 2016 werd de beweging in verband gebracht met een ‘anti homo-flyer’ die in Amsterdam circuleerde. Ook verkondigt hij dat het Westen samenspant tegen de islamitische wereld, een complot dat wordt uitgevoerd door de 'Britse Diepe Staat'. 

Hahya is in Turkije al langer een bekendheid. Hij heeft een eigen tv-zender waarin hij de islam en Turks nationalisme weet te combineren met schaars geklede en rondborstige dames. 

Volledig scherm
Archieffoto van Harun Yahya. © REUTERS

Naar aanleiding van de PKK-boekjes hebben verschillende politieke partijen aan de bel getrokken. De VVD heeft zowel in de Tweede Kamer en de Rotterdamse gemeenteraad om opheldering gevraagd. De partij maakt zich zorgen over ‘verdere verhitting in Nederland van de stammenstrijd in het Midden-Oosten’. Ook Leefbaar Rotterdam heeft een debat aangevraagd. Raadslid Tanya Hoogwerf spreekt van ‘haatzaaiende propaganda’ en wil dat de gemeente een ‘stevig gesprek’ voert met de uitgeverij.

Deniz Tekinler, een van de organisatoren, snapt dat sommige mensen kunnen schrikken van het boekje. ,,Maar wie het leest weet beter. Mensen hebben er alleen maar voordeel van. We willen met behulp van liefde en wetenschap de islamitische boodschap van vrede verspreiden.’’

Inval

Quote

Mensen moeten weten dat de PKK goddeloos en terroris­tisch is

Tekinler

Tekinler, een 25-jarige Hagenaar, zegt dat 150.000 exemplaren zijn verspreid in Nederland en België. De timing, gelijktijdig met een Turkse inval in het Syrisch-Koerdische Afrin, is toevallig, zegt hij. ,,Dit boek is al eerder gedrukt. Mensen moeten weten dat de PKK goddeloos en terroristisch is. Niet iedereen is daarvan op de hoogte. Het is onze plicht deze kennis over te dragen’’, zegt hij.

Met zo’n honderd volgelingen hebben ze afgelopen weekend de boekjes verspreid, zegt hij. Tekinler ontkent dat de beweging eigenlijk een sekte is, zoals critici beweren. ,,De islam is modern en ondersteunt de vooruitgang. Veel regels staan eigenlijk helemaal niet in de Koran. Maar veel moslims zijn deze vrijheden niet gewend. Ze zijn geschokt als ze dit horen en noemen ons een sekte.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam