Volledig scherm
Het winnende team tijdens talentencompetitie Rotterdam100. © AD

Plan: uitstoot van zeeschepen voer voor algen

Vang de uitstoot van schepen af en kweek daar aan boord algen van, waarvan weer biobrandstof kan worden gemaakt. Dit plan is vanavond uitgeroepen tot winnaar van de Rotterdam100, een jaarlijkse wedstrijd in Rotterdam voor talenten van Nederlandse universiteiten.

,,Schepen zijn enorm vervuilend’’, zegt de Leidse student Hein Laterveer, captain van het winnende team. ,,Over enkele jaren gaat hun uitstoot aan banden. Dan willen wij ons systeem werkend hebben. Op schaal kan het al.’’ Onder meer in Terneuzen lopen tests met algenkweek op basis van uitlaatgassen.

Het winnende team gaat ook naar de mondiale finale in Singapore. Die is over drie weken.

Talentencompetitie

De Rotterdam100 is een talentencompetitie waarbij de excellerende studenten uit Nederland samenwerken met bedrijven als KPN, Engie, het Havenbedrijf Rotterdam, CGI en de gemeente Rotterdam om innovatieve oplossingen te bedenken voor kwesties die gericht zijn op Rotterdam en ook de nieuwe economie. Zo bedacht een van de teams een oplossing voor het verwachte verkeersinfarct tijdens de Maastunnelrenovatie; een app met een spaarpuntensysteem voor forensen die met hun auto het centrum mijden. Een ander team presenteerde een app die ouderen helpt op tijd hun medicijnen in te nemen.

Het algenplan is door studenten opgesteld die samenwerken met energiebedrijf Engie.